ingatlan

Jövőre nem lesz lakásszerzési kedvezmény

Lakásvásárlással sem lehet majd 2008-tól a személyi jövedelemadó megfizetését elkerülni.


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Kereskedelmi - áruházBorsod-Abaúj-Zemplén - Mezokövesd
Eladó Kereskedelmi - áruház

Mezõkövesd fõ útjához közel üzlethelyiség eladó!...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Fejér - Mány
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Vállalkozók figyelem! Mány külterületén, az R 11 épülõ mányi csomópontjánál kínáljuk eladá...

A Pénzügyminisztérium ugyanis teljes egészében megszüntetné az ingatlanértékesítéshez kapcsolódó kedvezményeket. Jó hír ellenben, hogy a következő évtől csak az öt éven belüli eladás lesz adóköteles.


Az ingatlan adózásával kapcsolatos szabályok átalakítására kötelezte Magyarországot az Európai Bizottság, figyelemmel arra, hogy a lakáscélú felhasználás kedvezménye jelenleg csak a belföldi lakásvásárlások után vehető igénybe. Az uniós előírásoknak való megfelelést egy "huszárvágással" kívánja teljesíteni a kormány: a jövő évi adómódosítások keretében gyakorlatilag a teljes kedvezmény megszüntetését tervezi - derül ki a törvényjavaslatnak a Pénzügyminisztérium honlapján olvasható normaszövegéből.

Csak a férőhelyvásárlást lehet elszámolni

Az eladást terhelő 25 százalékos személyi jövedelemadó megfizetését - az eddigi, széles körben elfogadott lakáscélú felhasználáshoz képest - csak a különféle otthonokban történő elhelyezés megszerzésével lehet majd elkerülni. Akkor nem kell a lakás, a telek, a nyaraló vagy más ingatlan értékesítése után adózni, ha az eladó a jövedelméből idősek otthonában, fogyatékos személyek lakóotthonában, illetve más hasonló ápolási intézményben férőhelyet vásárol. A kedvezmény a közeli hozzátartozó vagy az élettárs elhelyezésével összefüggésben is érvényesíthető, nem csak belföldön, hanem bármelyik uniós tagállamban is. Egyedüli megkötésként a jövedelem két éven belüli elköltését írná elő a törvény.

Lakásszerzésre hivatkozással kizárólag méltányossági alapon lehet majd az adófizetést elkerülni. A Pénzügyminisztérium (PM) javaslata szerint az eladó jövedelmi, vagyoni és szociális körülményei, illetve az eladásból származó jövedelem felhasználásának a körülményei alapján (különösen, ha a felhasználás saját maga, közeli hozzátartozója, a vele egy háztartásban élő élettársa, volt házastársa lakhatását biztosító célra történik) az adóhatóság a fizetendő adó összegét csökkentheti vagy akár el is engedheti.

Öt évre csökkenő adókötelezettség 

Az adókedvezmény megszüntetésével a harmadára csökkentenék a lakásokkal kapcsolatban az adóköteles időszak hosszát. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi tizenöt év helyett a megszerzést követő ötödik évtől nem kell a jövedelmet adózási szempontból figyelembe venni, azaz öt éven túli eladás esetén egyáltalán nem kell majd adót fizetni. Az eladást követő második évben ugyanis még csak 10 százalékkal, ezt követően pedig már évente 30 százalékkal lehet az adóalapot csökkenteni. Egyéb ingatlanok esetében ugyanakkor az adóköteles időszak továbbra is 15 év marad a Pénzügyminisztérium által készített előterjesztés szerint.

További újdonság, hogy ráépítés, ingatlan bővítése esetén a használatbavételi engedély időpontját kell szerzési időpontnak tekinteni. Magyarul az adóköteles időszak az ilyen esetekben gyakorlatilag elölről kezdődik. Az engedély kiadásától számított 5 évig nem lehet tehát az ingatlant adómentesen értékesíteni. A másik választható megoldás, hogy a telek és az épület szerzési időpontját külön-külön határozzák meg.

Átmeneti szabály rendelkezik azokról az esetekről, amikor az eladásból származó jövedelmet még az idén megszerezték. Ilyenkor a magánszemély a lakásszerzési kedvezményre vonatkozó szabályokat alkotmányossági megfontolásból 2008. január elsejét követően is alkalmazhatja. Így a PM szerint lesznek, akik kivárnak az eladással, mások pedig majd éppen sürgetik, aszerint, hogy az idei vagy a jövőre életbe lépő szabályok kedvezőbbek a számukra.

Ha ezt a törvényjavaslatot ebben a formában tényleg elfogadják, már idén alakítani fogja a piacot - mondta az [origo] kérdésére Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője. - Az ingatlanadó ma már nem érdekel senkit, mert 2009 nagyon messze van, de egy belátható időn belül esedékes változás valószínűleg élénkülést hozna az év hátra lévő hónapjaiban. Hogy utána pontosan milyen hatása lehetne, azt nagyon nehéz megbecsülni - tette hozzá az elemző.

A telekáfával kapcsolatos tervezett módosításokhoz hasonlóan hosszú távon ez a változás is jelentősen fékezné a használt, illetve elsősorban az újszerű ingatlanok magyarországi forgalmát. Ilyen visszaesést nemigen tudna nagyobb károk nélkül átvészelni a piac - vélekedett érdeklődésünkre Murányi Ákos, a Duna House ingatlanforgalmazó hálózat elemzési vezetője.

[origo]

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Kereskedelmi - iroda helyiségBudapest - 16. kerület
Eladó Kereskedelmi - iroda helyiség

Kitûnõ befektetési lehetõség! Jelenleg minden irodát bérelnek! Eladó a 16.kerület frekventál...

Kiadó - Kereskedelmi - áruházFejér - Székesfehérvár
Kiadó Kereskedelmi - áruház

KIADÓ ÜZLETHELYISÉG FREKVENTÁLT HELYEN! A 80 négyzetméteres üzlethelyiség mellett tökéletes ...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 15. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Eladó 15. kerület közkedvelt részén, Rákospalotán egy 48 Nm-es, kertkapcsolatos lakás!...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 07. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Bulinegyedben felújított homlokzatú házban felújított lakás eladó Rendezett, lifttel rende...


Ingatlan Max