ingatlan

Illeték az ingatlanok után - információhoz jutnak a hivatalos szervek

minden érdeklődőnek, akár a magánszemélyeknek is szolgáltathatnak majd adatokat az illetékhivatalok.


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házNógrád - Érsekvadkert
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Önálló családi ház vár gazdára Érsekvad...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Nyíregyháza Kállói útból nyíló utcában, Borbánya központjához közel 74 nm-es, 1 szoba-Nappali...

A vonatkozó szabályozás tervezett módosítása szerint minden érdeklődőnek, akár a magánszemélyeknek is szolgáltathatnak majd adatokat az illetékhivatalok.

A NAPI Gazdaság cikke.

Az adózás rendjéről szóló törvény tervezett módosítása szerint az illetékhivatalok a bíróságoknak, az önkormányzatok és egyéb hivatalos szerveknek ingyenesen szolgáltatnak majd információt, a hitelintézetek, ingatlanforgalmazással foglalkozó cégek pedig - amennyiben az adatokat ingatlanforgalmazási tevékenységükhöz vagy a hitelbiztosítási érték megállapításához igénylik - díj ellenében juthatnak hozzá.

Európa legtöbb országában nyilvánosak a forgalmi adatok, Németországban és Franciaországban az interneten is meg lehet nézni, hogy egy utcában mennyiért keltek el az elmúlt időszakban a házak, illetve a lakások - mondta lapunknak Kováts Tibor. A RE/MAX magyarországi hálózatának vezető ingatlanpiaci szakértője szerint nálunk a világháló 20-30 százalékkal túlértékelt ingatlanokkal van tele, mert az eladóknak nincs megbízható viszonyítási alapjuk az ár megállapításához. Bár a szerződéseken nem mindig a tényleges árat tüntetik fel az illeték, illetve adó egy részének megspórolása céljából, még mindig az illetékhivatali nyilvántartás a legátfogóbb és a legmegbízhatóbb, vagyis a lépés minden piaci szereplő számára rendkívül hasznos - mondja Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője. Kováts szerint a jelenlegi adó- és illetékszabályozások miatt egyre inkább a tényleges összeget írják a felek a szerződésre, és sokan a vagyonosodási vizsgálatoktól való félelem miatt döntenek így.

Az adóhatóság az illetéktörvény rendelkezései alapján minden ügyben ellenőrzi az adásvételi, illetve ajándékozási szerződésben megjelölt értéket. Felülvizsgálatra akkor kerül sor, ha nem határoztak meg ilyet - ez jellemzően ajándékozásnál fordul elő -, illetve ha a bejelentett érték a hivatal megítélése szerint eltér a forgalmi értéktől. Ha az adatbázisban a szűkített területre jellemző átlaghoz képest 10-20 százaléknál nagyobb mértékű az eltérés, akkor az adóhatóság az illetéktörvény rendelkezései alapján határozza meg az illeték alapját, vagyis a forgalmi értéket - tájékoztatta lapunkat az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságának illetékese. A régióban az idén eddig 650 esetben állapítottak meg a szerződésben meghatározottól eltérő értéket helyszíni szemle és összehasonlító értékadatok alapján. Utóbbiak közé tartoznak a település vagy nagyobb település esetén az egésztől elhatárolható kisebb területi egység ingatlanforgalmának legalább két évet átfogó értékmeghatározói, például a növekvő vagy csökkenő ingatlanforgalom vagy annak teljes hiánya, valamint az illetékkiszabás tárgyát képező ingatlanhoz térben és időben legközelebbi ingatlanszerzés adatai. Egy társasházban ugyanabban az évben gazdát cserélt, hasonló elhelyezkedésű lakás adata használhatóbb, mint a két utcával arrébb fekvő ingatlanéi. A forgalmi érték megállapításánál a térséghez tartozó hasonló adottságú települések ingatlanszerzési adatai is felhasználhatók.

A helyszíni szemle során vizsgálják
- területi elhelyezkedés sajátosságai
- telek mérete
- művelési ága
- épület kora, készültségi foka, állaga, építési anyaga, komfortfokozata,
- felújítás esetleges időpontja, részletei
értéknövelő és -csökkentő körülmények (például panoráma és zaj)

Egerszalóki Tímea

Forrás: http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=345361&placein=hirkereso_vezeto 

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 07. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Budapest, VII., a Hársfa utcában eladó egy 18,5 m2-es, galéri&aac...

Eladó - Lakóingatlan - sorház-láncház-társasházPest - Göd
Eladó Lakóingatlan - sorház-láncház-társasház

FOLYAMATBAN LÉVÕ ÉPÍTKEZÉS, ÕSZI ÁTADÁS! CSOK ig&e...

Eladó - Lakóingatlan - családi házNógrád - Mátramindszent
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladásra kínálok, kizárólag az Ingatlaniroda portfó...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Fejér - Mány
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Mányon a víztoronynál a belterületnél 2042 nm sarok telek el...


Ingatlan Max