ingatlan

Illeték az ingatlanok után - információhoz jutnak a hivatalos szervek

minden érdeklődőnek, akár a magánszemélyeknek is szolgáltathatnak majd adatokat az illetékhivatalok.


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Szentendre
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Gyere gyere ki a hegyoldalba, gyere gyere, várok Ráááád! Eladó Szentendre, Pismány déli fekv...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásCsongrád - Szeged
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Eladó Szeged- Felsõvároson egy 71nm-es lakás 2,5 szobával, a mellékhelyiség szeparált. A lak...

A vonatkozó szabályozás tervezett módosítása szerint minden érdeklődőnek, akár a magánszemélyeknek is szolgáltathatnak majd adatokat az illetékhivatalok.

A NAPI Gazdaság cikke.

Az adózás rendjéről szóló törvény tervezett módosítása szerint az illetékhivatalok a bíróságoknak, az önkormányzatok és egyéb hivatalos szerveknek ingyenesen szolgáltatnak majd információt, a hitelintézetek, ingatlanforgalmazással foglalkozó cégek pedig - amennyiben az adatokat ingatlanforgalmazási tevékenységükhöz vagy a hitelbiztosítási érték megállapításához igénylik - díj ellenében juthatnak hozzá.

Európa legtöbb országában nyilvánosak a forgalmi adatok, Németországban és Franciaországban az interneten is meg lehet nézni, hogy egy utcában mennyiért keltek el az elmúlt időszakban a házak, illetve a lakások - mondta lapunknak Kováts Tibor. A RE/MAX magyarországi hálózatának vezető ingatlanpiaci szakértője szerint nálunk a világháló 20-30 százalékkal túlértékelt ingatlanokkal van tele, mert az eladóknak nincs megbízható viszonyítási alapjuk az ár megállapításához. Bár a szerződéseken nem mindig a tényleges árat tüntetik fel az illeték, illetve adó egy részének megspórolása céljából, még mindig az illetékhivatali nyilvántartás a legátfogóbb és a legmegbízhatóbb, vagyis a lépés minden piaci szereplő számára rendkívül hasznos - mondja Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője. Kováts szerint a jelenlegi adó- és illetékszabályozások miatt egyre inkább a tényleges összeget írják a felek a szerződésre, és sokan a vagyonosodási vizsgálatoktól való félelem miatt döntenek így.

Az adóhatóság az illetéktörvény rendelkezései alapján minden ügyben ellenőrzi az adásvételi, illetve ajándékozási szerződésben megjelölt értéket. Felülvizsgálatra akkor kerül sor, ha nem határoztak meg ilyet - ez jellemzően ajándékozásnál fordul elő -, illetve ha a bejelentett érték a hivatal megítélése szerint eltér a forgalmi értéktől. Ha az adatbázisban a szűkített területre jellemző átlaghoz képest 10-20 százaléknál nagyobb mértékű az eltérés, akkor az adóhatóság az illetéktörvény rendelkezései alapján határozza meg az illeték alapját, vagyis a forgalmi értéket - tájékoztatta lapunkat az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságának illetékese. A régióban az idén eddig 650 esetben állapítottak meg a szerződésben meghatározottól eltérő értéket helyszíni szemle és összehasonlító értékadatok alapján. Utóbbiak közé tartoznak a település vagy nagyobb település esetén az egésztől elhatárolható kisebb területi egység ingatlanforgalmának legalább két évet átfogó értékmeghatározói, például a növekvő vagy csökkenő ingatlanforgalom vagy annak teljes hiánya, valamint az illetékkiszabás tárgyát képező ingatlanhoz térben és időben legközelebbi ingatlanszerzés adatai. Egy társasházban ugyanabban az évben gazdát cserélt, hasonló elhelyezkedésű lakás adata használhatóbb, mint a két utcával arrébb fekvő ingatlanéi. A forgalmi érték megállapításánál a térséghez tartozó hasonló adottságú települések ingatlanszerzési adatai is felhasználhatók.

A helyszíni szemle során vizsgálják
- területi elhelyezkedés sajátosságai
- telek mérete
- művelési ága
- épület kora, készültségi foka, állaga, építési anyaga, komfortfokozata,
- felújítás esetleges időpontja, részletei
értéknövelő és -csökkentő körülmények (például panoráma és zaj)

Egerszalóki Tímea

Forrás: http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=345361&placein=hirkereso_vezeto 

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?

 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Kereskedelmi - iroda helyiségBudapest - 10. kerület
Kiadó Kereskedelmi - iroda helyiség

Kiadó üresen álló helyiségek a X. kerületben a Liget utca környékén egy négyszintes impozáns...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Szigethalom
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Szigethalom kedvelt lakóparkjában kínálunk eladásra egy bruttó 106 nm-es,újépítésû ikerház fe...

Kiadó - Kereskedelmi - iroda helyiségFejér - Székesfehérvár
Kiadó Kereskedelmi - iroda helyiség

Székesfehérváron a Videoton Ipari Park mellett kiadó egy 1946 m2-es telephelyen lévõ 327 m2-e...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 18. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladásra kínálunk a XVIII. kerületben a Szemeretelepen, lokációját tekintve frekventált helye...


Ingatlan Max