ingatlan

1,5 millióért lakást venni? Egy megdöbbentő lista...

Mesebeli lakásárak: hogyan kerülhet 250 millióba egy lakás?


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házHeves - Noszvaj
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Gyönyörû környezetben!!!! Tó közelében, csodás erdõ ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Vácrátót
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó Vácrátót népszerû lakóparkjában a Szen...

Az elmúlt hetekben többször foglalkoztunk az ingatlanpiacot jellemző szélsőségekkel, végigtekintettük, hogy mennyiért vehetünk legolcsóbban és legdrágábban családi házat és lakást a fővárosban. Most a hiányzó láncszemet, a vidéki lakáskínálatot tekintjük végig, hogy megtudjuk hova kell letelepednie annak, aki összesen 1,5 millió forintot szán lakásvásárlásra, és milyen lakásért kell a főváros határain kívül 250 millió forintot adnia a leendő tulajdonosnak.


Cikkünk elkészítéséhez 2007. szeptember 10-én sorra látogattuk az ingatlanügynökségek honlapjait és az online ingatlanoldalakat. Az Otthon Centrum, a Duna House, az Ingatlan.com, az Ingatlan.net, a CityCartel és az OriGoIngatlan adatbázisát böngésztük végig a legolcsóbb és a legdrágább tégla és panel lakások után kutatva.

A rangsort továbbra is a kínálati árak alapján állítottuk fel. Bár az ár/érték arány alakulásáról többet elmondanának a négyzetméterárak, a kínálati árak használatát indokolja, hogy alapvetően nem az egy négyzetméterre jutó ár határozza meg az ingatlan elérhetőségét, hanem a teljes vételár.

Ahogy azt a jó öreg példa is mutatja, hiába olcsóbb relatíve az az ingatlan, melynek négyzetméterára 50 ezer forinttal kisebb, ha 3 millió forinttal nagyobb a vételár, és ennek kifizetéséhez nem rendelkezünk a megfelelő forrásokkal, nem tudjuk megvenni azt.

30 ezret egy négyzetméterért: tréfának sem rossz!

A legolcsóbb téglalakásokat tartalmazó táblázatot látva, könnyedén az az érzés foghat el bennünket, hogy a benne szereplő számok biztosan egy jó tréfa részét alkotják. A hat számjegyű összegekhez szokott szemünk nehezen értelmezi a néhány tíz ezer forintos négyzetmétereket, s még nehezebben a mindössze 1,5 millió forintos vételárat.

Az árak azonban nem tréfálnak, és az ingatlanos adatbázisokat kutatva valóban találkozhatunk Mosonmagyaróvár esetében egy olyan sorházi, erősen felújításra szoruló téglalakással, melynek 50 négyzetméteréért 1,5 millió forintot szeretnének kapni jelenlegi tulajdonosai.

Az eset azonban nem egyedi, több vidéki kis- és nagyvárosban is kaphatunk téglaépítésű lakást 4 millió forint alatti összegért, főként sorházak végén található, felújításra szoruló ingatlanokat.


A vidéki ingatlanok között is találkozhatunk budapesti négyzetméterárakat idéző minigarzonokkal, melyek esetében a kis alapterület ellenére átlagárakat követelnek a tulajdonosok. Ez adja a 200 ezer forint feletti négyzetméterárakat.

Talán sokakat meglephet, hogy a legdrágább téglalakással nem Pest megyében, hanem a Balaton-parti Balatonfüreden találkozhatunk. A 250 millió forintos kínálati ár akár kacsalábon forgó kastélyt is jelenthetne, s ez nem is áll messze az igazságtól. A 268 négyzetméteres korhű bútorokkal és drapériákkal berendezett lakás ugyanis az Eszterházy-villa első emeletét foglalja el.

A drágasági lista második helyén már a Pest megyében megtalálható Dunakeszi szerepel, ahol a panorámás, 7 szobás lakásért összesen 75 millió forintot szeretnének kapni a vevők.


A Budapest esetében jellemző és a vidéki listát egymás mellé téve arra a következtetésre juthatunk, hogy a főváros határait átlépve a határokon belüli jellemző árak töredékéért juthatunk luxus körülményekhez. Míg a budai helyek esetében 250 millió forintot kell adnunk egy nívós ingatlanért, addig ugyanis Tatán már ennek negyedéért, Székesfehérváron és Pécsett pedig ötödéért megkaphatjuk.

Kiütéssel nyert a panel: mitől drágább, mint a tégla?

A legolcsóbb panellakásokat egy csokorba fogó táblázaton végigtekintve, első látásra látszik, hogy a vidéki panelek drágábbak, mint a legalacsonyabb árral rendelkező téglalakások. Ennek hátterében az húzódhat meg, hogy míg egy téglalakás gyakrabban előfordul kisebb városokban is, ahol az árak alacsonyabbak, addig a paneltechnológiával készült telepek inkább a nagyobb lélekszámmal rendelkező vidéki városokat jellemzik.


Panellakáshoz legolcsóbban Veszprémben juthatunk: a jelenlegi tulajdonos összesen 2,25 millió forintot szeretne megkapni a 34 négyzetméteres, felújított garzonért. Az ingatlan már csak azért is jó vásár lehet, mert az alacsony ár viszonylag nagy alapterülettel, vagyis alacsony négyzetméterárral jár együtt.


A panelek érdekessége, hogy a négyzetméterárakat tekintve legdrágábbnak mondható ingatlan az olcsósági listán található: a debreceni minigarzon 18 négyzetméteréért 6,2 millió forintot kell adnia az eléggé elszánt vevőnek.

{{DINT}}


A legdrágább panellakással Pest megyében találkozhatunk, a Dunakeszin található, tetőteres, 101 négyzetméteres ingatlan kínálati ára megközelíti a 22 millió forintot. Legdrágábbak között a legolcsóbban pedig a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászberényben vásárolhatunk.

A vidéki lakások esetében is érvényes a fővárosi ingatlanokra jellemző jelenség, miszerint az átlagtól való eltérés jóval nagyobb a tégla- mint a panellakások esetében. Utóbbiak árát behatárolja maga a technológia, így még a jó elhelyezkedésű, igényesen felújított ingatlanok esetében sem érhetik el az árak a téglalakások esetében érvényes nagyságrendet.

Forrás: http://www.penzcentrum.hu/cikk-1007488-1.html

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - panel lakásPest - Vác
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

Vácon, a Földváti téren eladásra kínálok egy 5...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Nyíregyházán a Tokaji út övezetében eladásra k...

Eladó - Kereskedelmi - üzlethelyiségBorsod-Abaúj-Zemplén - Tiszaújváros
Eladó Kereskedelmi - üzlethelyiség

Hivatkozási szám: 290644 Eladóvá vált Borsod -Abaú...

Eladó - Kereskedelmi - üzlethelyiségKomárom-Esztergom - Naszály
Eladó Kereskedelmi - üzlethelyiség

ELADÓ PRESSZÓ NASZÁLYON, ÜZLETHELYISÉGNEK, MUNKÁSSZ&A...


Ingatlan Max