ingatlan

Itt a legolcsóbb és legdrágább budapesti lakások listája: leesett az állunk!

Téglalakást három millióért? Semmi sem lehetetlen!


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Vác
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Vác külterületén, 5762 m2-es szántó terület elad&o...

Kiadó - Lakóingatlan - tanyaPest - Budakeszi
Kiadó Lakóingatlan - tanya

Budakeszi városi zajától távol esõ részén, nagyobb ...

Néhány héttel ezelőtt már kísérletet tettünk arra, hogy megmutassuk, milyen szélsőségek jellemzik a családi házak piacát hazánkban, a különböző megyékben és Budapest kerületeiben. Most a fiatalok számára is elérhető megoldást jelentő társasházi lakásokat tekintjük végig, a legolcsóbb megoldást keresve a pályakezdők által kedvelt fővárosban, s persze az ellenpontot is feltárjuk, hogy megtudjuk hol a határ, már ami a luxus árát illeti.


Jelenlegi körképünk elkészítéséhez az Otthon Centrum, a Duna House, az Ingatlan.com, az Ingatlan.net, az OriGoIngatlan, a City Cartel, az A1ingatlan és a Re/Max adatbázisát böngésztük végig 2007. szeptember 3-án. A legalacsonyabb és a legmagasabb kínálati árral rendelkező paneleket és téglalakásokat keretük Budapest különböző kerületeiben.

Már a családi házak szélsőségeinek kutatásakor is a kínálati árakat vettük alapul, melyek mellett továbbra is kitartunk. Ennek egyik okát a családi ház-lakás viszonylat könnyebb felállítása adja, vagyis hogy adott árkategóriában egybeesik a két piac minimuma és maximuma.

Másrészt azonban az elérhetőség kérdésében többet mutat a teljes kínálati ár, hiszen hiába lesz ár-érték arányban jobb egy esetlegesen abszolút értékben drágább, de négyzetméterárakat tekintve olcsóbb ingatlan, ha nincs elég pénzünk és a bank sem "ad", nem tudjuk megvenni azt. Ha ezt a számok nyelvére fordítjuk le, mindez annyit tesz, hogy hiába kerül négyzetméterenként 50 ezer forinttal kevesebbe egy ingatlan, ha egyébként 2,5 millió forinttal többet kell kiadnunk érte, korántsem sem biztos, hogy tudjuk vállalni a plusz terhet.

A teljes ingatlankínálat ismeretének hiányában nem állíthatunk fel általános igazságokat, cikkünknek azonban nem is ez, hanem az ingatlanpiac szélsőségeinek a bemutatása a célja.

Téglalakás: 3 milliótól határ a csillagos ég

A legalacsonyabb kínálati árral rendelkező lakások esetében még a telefonkagyló megemelése előtt érdemes alaposabban szemügyre venni a hirdetést, a 3-4 millió forint körüli ajánlatok mögött ugyanis gyakorta önkormányzati lakások bérleti jogai rejlenek.


A legolcsóbb budapesti lakás a X. kerületben található a Hős utcában, a 25 négyzetméteres garzonért ugyanis csupán 3,3 millió forintot szeretnének megkapni jelenlegi tulajdonosai. A négyzetméterárakat tekintve azonban nem ez, hanem egy Dob utcai ingatlan kerül a legkevesebbe, ebben az esetben ugyanis a kínálati árként megjelölt öt millió forintért cserébe 52 négyzetmétert kap a jövőbeni boldog tulajdonos.

Az élhető életterek előtérbe kerülésének ellenére találkozhatunk olyan 10 négyzetméteres, erősen felújításra szoruló minigarzonnal, melyért négyzetméterenként 400-, összesen 4 millió forintot kér a gazdája. A listára felfért belvárosi téglalakások többsége, a svábhegyi ingatlanhoz hasonlóan, lepusztult állapotban van.

Bár nem kerülhetett fel sem a legolcsóbbak, sem pedig a legdrágábbak listájára, említésre méltó az a XI. kerületi, mindössze 9 négyzetméteres ingatlan, mely 5,2 millió forintba, vagyis négyzetméterenként majd 580 ezer forintba kerül. Ezek szerint a budapesti ingatlanpiacon is találkozhatunk a nyugat-európai piacok esetében megszokott extrémitással.Talán senkit sem lep meg az a tény, miszerint a legdrágább ingatlanokkal a dunai panorámával rendelkező V. és XIII., illetve a budai I., II. és XII. kerületben találkozhatunk. A helyzetet mégis érdekessé teszi az a tény, hogy míg a legtöbb 250 millió forintos árat megközelítő vagy elérő ingatlan esetében luxus kivitelezésről, és minden képzeletet meghaladó kiegészítő szolgáltatásokról beszélhetünk, addig a legek között is legdrágábbnak számító V. került ingatlan, melynek alapterülete eléri a 212 négyzetmétert, felújításra szorul.

A legdrágább téglalakások esetében könnyedén meghúzhatunk egy kört Bel-Buda és a belváros köré. Az előbbiekben ismertetett két ranglista eredményeként így azt kapjuk, hogy a legszélsőségesebb piacokat pontosan a legnívósabb lakásokkal rendelkező területek alkotják.

Célkeresztben a panelek: meglepő különbségek egy kötött piacon

Míg a téglalakások esetében elmondhattuk, hogy a legolcsóbbak piacán alacsony, a legdrágábbakén pedig hatalmas a szórás, addig a panelek piacán pont fordított a helyzet.


A Pénzcentrum.hu által elkészített rangsorok arról tanúskodnak, hogy panellakásért a legtöbbet a XII. kerületben kell adnunk, ezt a négyzetméterárak is alátámasztják. A négyzetméterenkénti 360 ezer forint már lehetővé tenné számunkra, hogy egy kevésbé frekventált helyen lévő, de kulcsrakész újépítésű lakást vásárolhassunk.

Persze a panelek között is jelentős szerepet játszik az épület, s így az alkalmazott technikai megoldások kora, a II. kerületi panelek árát ezért az elhelyezkedésen kívül az itt épült társasházak egyéb tulajdonságai is felfelé nyomják. Így fordulhat elő az a furcsa helyzet, hogy a XII. kerületben a legalacsonyabb árral rendelkező ingatlan is drágább, mint a VII. vagy a XXII. kerületben található panelek legolcsóbbika.


Panellakásokhoz a legolcsóbban a III. kerületi Kabar utcában juthatunk, az eladásra kínált ingatlan mindössze 19 négyzetméteres és 3,5 millió forintba kerül, ha a vevő nem jár sikerrel az alkudozás során. A négyzetméterárakat tekintve azonban itt sem a Kabar utcai minigarzonnal járnánk legjobban, hanem egy újpalotai lakással, melyért négyzetmétereként 100 ezer, összesen 6,6 millió forintot szeretnének megkapni.


A legdrágább panel a már említett XII. kerület Tállya utcájában található, a 150 négyzetméteres ingatlan kínálati ára eléri az 55 millió forintot, de messze elmarad a téglalakások esetében érvényes 260 millió forintos maximumtól.

A szélsőségek után kutatva gyakorta találkoztunk különböző adatbázisokban olyan egymásra kísértetiesen hasonló hirdetésekkel, melyek csakis a kínálati árban különböznek. Az eltérés néhány esetben a több százezer forintos nagyságrendet is elérte. Ez arra enged következtetni, hogy az eladók több esetben az alkalmazott fórumnak, esetleg több különböző ingatlanos tanácsának megfelelően, különböző árakon hirdetik meg az adott ingatlan. A szakértők szerint ez abban az esetben, ha a kereső megtalálja a hirdetéseket, csökkentheti az eladó hitelességét, s ezáltal a gyors értékesítés esélyét.
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - panel lakásNógrád - Salgótarján
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

Eladásra kínálok Salgótarján, Zagyvapálfalvai lak&o...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Dunaharaszti
Eladó Lakóingatlan - családi ház

2 generációs családi ház eladó Dunaharaszti Óv...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Nógrád - Tolmács
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Tolmács Fejlesztési terület Tolmács és Rétság...

Eladó - Lakóingatlan - családi házGyor-Moson-Sopron - Felpéc
Eladó Lakóingatlan - családi ház

ÚJ ÉPÍTÉSÛ, KÖRNYEZETBARÁT, ALACSONY ENERGIAFELHASZN&...


Ingatlan Max