ingatlan

Mennyiért kapsz albérletet Budapesten? Meglephetnek a számok...

Albérlet a belvárosban - minél olcsóbb annál kisebb


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Budaörs
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Budaörsön a Frankhegy jól megközelíthetõ részén, b...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 11. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

HIÁNYPÓTLÓ LAKÓPARKI KIS LAKÁS! Ime, egy tökél...

Néhány napon belül az egyetemeken és főiskolákon is megkezdődik a tanítás, így azok a felsőoktatási intézményben helyet kapó hallgatók, akik nem igényeltek vagy nem kaptak kollégiumot, most nyakukba veszik a fővárost, hogy megfelelő albérletet találjanak maguknak. Ahogy az elmúlt néhány hétben többször is olvashattuk különböző fórumokon, a budapesti albérlet piac mind a bérlői, mind pedig a tulajdonosi oldal számára kemény diót jelent.


A következő néhány bekezdés célja azonban nem a fővárosi albérletpiacon tapasztalható anomáliák vizsgálata, hanem, hogy megmutassuk mekkora bérleti díj fejében kaphatunk jelenleg a város különböző kerületeiben általános adottságokkal rendelkező lakásokat. Az augusztusban érvényes lakásárak mellett, szokásos három havonta megjelenő körképünk keretében annak is utána néztünk, hogy mi változott az elmúlt időszakban és, hogy vajon vastagabban fog-e a ingatlant kiadni szándékozók ceruzája most, hogy a nyárnak vége.

Az albérleti piacon meghozott döntésekben rendkívül fontos szerepet játszik az ingatlan elhelyezkedése és annak fenntartási költségei. A feladott hirdetésekben a rezsi nagyságára vonatkozó adatok teljesen megbízhatatlanok, hiszen senki sem szeretné már a kezdetek kezdetén minimálisra csökkenteni a potenciális albérlők körét.

Egy azonban biztos a rezsi összetevői közül a fűtés a legnagyobb és az alkalmazott technológia függvényében a legváltozékonyabb tényező is. Ezért döntöttünk úgy, hogy a kereséskor nem csak a kerületekre jellemző átlagárakat tekintjük végig, hanem megnézzük, hogy a különböző fűtési eljárások mennyit növelnek vagy csökkentek az albérleti díjakon.

A körkép elkészítésében most is az Albérlet.hu, az Ingatlan.com és az Ingatlan.net volt segítségünkre. Az adatokat 2007. augusztus 17. és 24. között gyűjtöttük.

Albérlet a belvárosban: rettegünk a gázfűtéstől?

A belvárosi kerületek közül jó szokásunkhoz híven az V., a VI., a VII., a VIII. és a XI. kerületre jellemző átlagos bérleti díjakat vizsgáltuk panel és téglaépítésű 30 négyzetméteres garzon, 45 nm-es másfélszobás és 75 nm-es háromszobás lakások esetében aszerint, hogy távfűtést vagy egyedi fűtési eljárást alkalmaztak-e.

Három hónappal ezelőtt arról számolhattunk be, hogy az albérletet keresők kerülik a távfűtéses lakásokat. Ez a trend most megfordulni látszik, s bár még mindig jelentős különbségek tapasztalhatóak a bérleti díjakban, a rés a jelek szerint szűkül.

A távfűtéses téglalakások esetében érvényes díjak 13 százalékkal emelkedtek az elmúlt három hónapban. Azt azonban nem tudjuk, hogy ez a megnövekedett keresletet tükrözi, vagy csupán a tulajdonosok azon szándékát, hogy az iskolakezdés előtti boomban a reálisnál jobb üzletet kössenek. Emellett az adatbázis összetételének változása is ráerősíthet erre a folyamatra.Előző körképünk óta az V. kerület VI-kal szembeni egyértelmű fölénye olvadni látszik, mely főként a nagyobb méretű lakások esetében érezhető. Több kerületben is árcsökkenés tapasztalható a kisebb méretű ingatlanok esetében és ellentétes folyamat figyelhető meg a nagy alapterülettel rendelkezőknél. Ebből arra következtethetünk, hogy az ingatlanpiacon érvényes tendencia, miszerint garzonok iránti kereslet csökken, az albérletpiacot is elérte. A következmény: a tulajdonosok egyre kevésbé tudják érvényesíteni a kis alapterületből származó előnyöket az árakban.


A nyolcadik és tizenegyedik kerületben elhelyezkedő garzonok bérleti díjai továbbra is messze elmaradnak a téglalakások esetében jellemző szinttől, sőt sok esetben még a külső kerületekben található panelek esetében érvényes áraktól is. Itt már körvonalazódik az a tendencia, mely a külső kerületek paneljeit látva egyértelművé válik: a 45 négyzetméteres ingatlanok esetében erős díjcsökkenéssel számolhatunk.

Panelek határokon kívül: leesett az állunk!

A 45 négyzetméteres ingatlanok esetében tapasztalható általános zuhanás hátterében az a beteljesületlen jóslat áll, mely szerint a nagyméretű panelek iránti keresletnek jelentősen csökkennie, a kisméretűek iránti érdeklődésnek fokozódnia kellett volna az év első hat hónapjában.


Lehetséges, hogy a tulajdonosok ennek fényében emelték meg a bérleti díjakat az első fél évben, s most csakis egy enyhe korrekcióról van szó, amely újra reálissá teszi a bérleti díjakat a piac ezen szegmensében.Az egyedi fűtéses lakások szemben úsznak a piaccal, mert esetükben pont a garzonok bérleti díjai növekednek, s nagyobb méretű ingatlanoknál tapasztalható csökkenés. Persze mivel bizonyos esetekben nagyon szűk a piac, egy-egy az átlagnál magasabb vagy alacsonyabb díjjal rendelkező ingatlan bekerülése hatással lehet az átlagra.

Az albérleti díjak összességében 3,2 százalékkal emelkedtek a fővárosban a három hónappal ezelőtt jellemző állapothoz képest, így elmondhatjuk, hogy a tulajdonosok ceruzája valóban vastagabban fog a szeptemberi évkezdés előtt.

Forrás: http://www.penzcentrum.hu/cikk-1007286-1.html

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Üdülő - hétvégi ház-nyaralóPest - Budakalász
Eladó Üdülő - hétvégi ház-nyaraló

Budakalász Dunaparti részén, a gát mögött, 860nm-es tel...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyírpazony
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Nyírpazonyban, frekventált helyen, 110m2 alapterületû, két szintes épület 2800m2-es telken el...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Heves - Eger
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Eger Almár hegyen egyben eladó 2 legelõ, rét besorolású in...

Kiadó - Kereskedelmi - üzlethelyiségBudapest - 12. kerület
Kiadó Kereskedelmi - üzlethelyiség

Krisztina krt-on utcai bejáratos felújított üzlethelyiség (3...


Ingatlan Max