ingatlan

Szállodaválasztás mesterfokon: mire osztják a csillagokat?

Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - panel lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

34 négyzetméteres, 1 szoba étkezõs/fõzõfülkés panel lak&aacu...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBorsod-Abaúj-Zemplén - Miskolc
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Miskolctapolcán a Juno felöli oldalon panorámás, 3 éve fel&u...

Csalódott vendégek, értetlen szállodások a nyár legforróbb időszakában az európai és főként az Földközi-tenger déli partján fekvő turista paradicsomokban. Így is festhet a kép, amennyiben nem tájékozódunk előre és alaposan arról, hogy az általunk választott üdülési célponton milyen szabályok alapján kapják csillagjaikat a különböző szállodák, már ha kapnak egyáltalán.

A tájékoztatás a szállodák érdeke is, hiszen a tájékozatlan vendég könnyen érezheti úgy, hogy becsapták, mert a három csillagos szállodában nincs a szobában fürdőszoba és WC, nincs hajszárító, színes TV, telefon vagy nem cserélik naponta a textíliákat. Lehet, hogy nem is kell nekik, bár az itthoni viszonyok között könnyen hihetnénk, hogy kellene.

A következőkben ezért annak nézünk utána, hogy a néhány szomszédos, számunkra mérvadó, illetve kedvelt turisztikai célpontnak számító európai országban mit tartalmaz az osztálybasorolási rendelet, vagyis milyen feltételek mellett nevezheti többcsillagosnak magát egy szálloda. Mivel nincs általánosan elfogadott nemzetközi standard, ezért cikkünknek nem az a célja, hogy megmutassuk, hogyan tér el a magyar szabályozás a világon mindenhol elfogadottól (merthogy nincs ilyen), hanem az, hogy megmutassuk mekkorák lehetnek az első látásra nüansznyinak tűnő különbségek, lássuk! {{DINT}}
Mitől látunk csillagokat?

Franciaország, Németország, Ausztria, Spanyolország, Csehország és Magyarország besorolási rendeleteit böngésztük végig ahhoz, hogy az alábbi táblázatban felvázolhassuk, milyen eltéréseket rejtenek magukban a jogszabályok. Egy azonban biztos, ezekben az országokban kötelező a minősítés, amelyet egyetlen valamire való szállásadó sem úszhat meg.

Európában csupán néhány skandináv ország, így
Norvégia és Finnország esetében találkoztunk azzal a gyakorlattal, hogy sem a szövetség, sem a törvényhozók nem határoznak pontosan arról, milyen szolgáltatást kell nyújtania egy adott minősítésű szállodának.

Ez a jelenség azonban csak az első a furcsaságok sorában, vegyük például Franciaországot: a francia besorolás nulla csillaggal kezdődik, melyet mi az egyszerűség kedvéért az egy csillaghoz soroltunk. A francia rendszer emellett hat minősítést különböztet meg a szokásos öt helyett, a legfelső kategóriát a négy csillagos Luxe adja, amely azonban alig tér el néhány apró pontban a "normál" négy csillagostól.


Ha csak az egy sorban egymás mellett elhelyezkedő számok sokféleségét figyeljük, abból is egyértelműen látszik, hogy a különböző csillagok bizony országonként különböző szolgáltatásokat rejtenek magukban. Jól példázza ezt, hogy míg Németországban csillagszámtól függetlenül csakis 3 emelet felett kötelező a lift beépítése, addig itthon ez csak egy egy csillagos minősítéshez lenne elég.

Alapterület: itt se bízd a véletlenre!

A szobák minimális alapterületét tekintve még nagyobb különbségekkel szembesülünk, a legrosszabb helyzetben a francia, a legjobban pedig a hazai és a német szállodák esetében vagyunk. (Persze nem állíthatjuk, hogy egy ötcsillagos francia luxushotel minden esetben ilyen szűkre szabja a szobákat, sőt...)


A GKM 54/2003. (VIII.29.) rendeletében, a külföldön alkalmazott besorolási rendeletektől eltérő módon, a kétágyasnál nagyobb szobákra is találhatunk szabályozást, mely arra kötelezi az építtetőket, hogy kétágyasnál nagyobb helyiségek esetében ágyanként 5 négyzetméterrel növeljék a szoba alapterületét. A rendeletben megadott terület a szobák 80 százalékánál kötelező érvényű.

Persze jelentősen növelheti vagy éppen csökkentheti a szabályozásban előírt méretet az a tényező, hogy a mellékhelyiségek mérete benne foglaltatik-e a minimális megszabott alapterületben. A besorolási rendeletek angol nyelvű változatai azonban a legtöbb esetben csakis egy bő összefoglalását jelentik az egyébként a hivatalos nyelven megszülető jogszabálynak, így nem térnek ki minden esetben erre az igencsak fontos apróságra.

Nem árulunk zsákbamacskát: mit kapsz itthon a pénzedért?

Fürdő vagy nem fürdő: baj a folyosóval!


Hiába szálloda, nincs bent minden esetben a zuhanyzó és a WC a szobában, ez az osztálybasorolási rendeletek általános tanulsága. Arra, hogy bármelyik szobát is válasszuk az épületen belül, biztos privát mellékhelyiségek álljanak rendelkezésünkre, csakis a négy- és ötcsillagos szállodák esetében számíthatunk, kivéve persze Németországot és Spanyolországot, ahol ez alapfelszereltségnek számít.


Hazánkban a rendelet azt is pontosan meghatározza, hogy milyen bútorokkal és egyéb használati eszközökkel kell rendelkeznie a szobáknak. Ez persze a csillagok emelkedésével egyenes arányban folyamatosan bővül és minőségileg javul. Míg egy egy csillagos szálloda esetében még egy csomagolt tüsfürdőre se számíthatunk, addig az ötcsillag áráért már fürdősapkát és teljes piperekészletet kapunk.

Otthon, édes otthon...

Ha alaposan végigböngésszük a GKM által létrehozott rendeletet, észrevehető, hogy van néhány apróság mellyel az előbbiekben nem találkozhattunk, ilyen lehet például a textilváltás vagy éppen a lakosztályok meglétének a kérdése. Az utóbbi követelménnyel nem találkoztunk a külföldi szállodák esetében, érdemes azonban tudni, hogy minden itthon működő három csillagos szállodáknak rendelkeznie kell olyan összenyitható szobákkal, legalább kettővel, mely igény esetén lakosztállyá alakítható.

A lakosztály annyit jelent, hogy ülőgarnitúra segítségével az egyik szobát nappalivá alakítják. Három csillagon felül azonban már nincs lehetőség az utólagos rendezkedésre, így tehát már a szálloda építésekor ki kell alakítani a lakosztályoknak szánt helyet.


Csillag ide vagy oda a fürdőszobai textíliákat (törölköző, kilépő) kétnaponta cserélni kell, kérésre akár naponta is. Az ágyneművel már más a helyzet, a friss ágynemű megérkezésére itthon, és ez általában igaz külföldön is, a legtöbbet az egy csillagos hotelek esetében kell várnunk, ez egy hét. Azonban a szálloda minősítésétől függetlenül, minden nap kötelező a takarítás.

A hazai, szállodai éttermek különlegessége, hogy a minősítés megadásának feltételeként a rendelet készítői minőségi magyar borok felszolgálását is megadták: így már
egy két csillagos hotelben is legalább 4 féle hazai borral kell, hogy találkozzunk.

Általános igazság, hogy minden egész évben nyitva tartó létesítmény esetében az étteremnek á la carte étel, és italválasztékkal kell rendelkezni, vagyis nem oldható meg az ebéd és a vacsora menüs megoldással, bár az egy csillagos kategóriában megengedett a szűkített étlap használata.

Fakultatív szolgáltatások: miből lesz a kiscsillag?

Két csillagtól felfelé a szállodáknak meghatározott pontszámot kell összegyűjtenie egy több oldalas listáról, mely a kötelezően válaszható szolgáltatásokat tartalmazza, ebből kell a megadott minimális pontszámnak megfelelőt teljesíteni.

A listán olyan szolgáltatások szerepelnek, mint a golfpálya kialakítása, lovarda, internet, kábel tv, gyermekfelügyelet, hajókikötő, fodrászat, diétás menü vagy bowlingpálya.
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házFejér - Szár
Eladó Lakóingatlan - családi ház

ÚJÉPÍTÉSÛ, KÖRNYEZETBARÁT, ALACSONY ENERGIAFELHASZN&A...

Kiadó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 18. kerület
Kiadó Lakóingatlan - társasházi lakás

KIADÓ Lõrincen Vikár Béla utcában I. emeleti szép, rendeze...

Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

BOMBA AJÁNLAT! Nyíregyháza, Orosi út elején 3 hál&...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyírtelek
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Nyírtelken eladó egy vályog és tufa falazatú, kb 70 nm-es,...


Ingatlan Max