ingatlan

Cégvásárlás: álom vagy rémálom?

Anyagiak és az életmentő papírok


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házHeves - Eger
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Felújított családi ház eladó Egerben Tihamér v&aacu...

Eladó - Ipari ingatlan - telephelyVeszprém - Bakonyjákó
Eladó Ipari ingatlan - telephely

Pápától 10 km távolságra lévõ telephely eladó. A telephely jelenleg faüzemként (fûrészáru és...

Sokaknak megfordult már a fejében a vállalkozásának eladása, vagy egy másik megvétele, és sokan már csináltak is ilyet. Egy jó üzlet az esetek többségében örömmel tölti el a két felet, de könnyen lehet, hogy az álom rémálommá válik. Íme a lehetséges buktatók...


Egy vállalat eladásánál mindkét fél örül, ha korrekt árat tud kialkudni. De itt nem áll meg a cégvásárlás folyamata, ugyanis a kedvező ár ellenére lehet, hogy valaki nagyot bukik az üzleten. Nézzük meg, hogyan...

Papírhegyek

Egy cég vásárlásakor alaposan szemügyre kell venni, hogy minden korábbi üzletmenettel kapcsolatos dokumentáció rendelkezésre áll-e, mivel egy esetleges APEH ellenőrzéskor a vevő nagy összegeket fizethet ki, ha nem tudja azokat bemutatni. A mérleget alátámasztó bizonylatokat 8 évig, magát a mérleget és az azzal összefüggő bizonylatokat 10 évig kell megőrizni.

Ide tartozik az adóbevallásoktól kezdve a cégalapítást bizonyító papírokon keresztül, a korábbi üzletmenet során megkötött szerződésekig szinte minden. Ezeket az APEH bármikor számon kérheti, és jelentős bírsággal díjazza, ha valaki nem tudja azt bemutatni.

Mit is kell még kifizetnünk?

Itt több szempontot is meg kell vizsgálni. Az első az, hogy vannak-e olyan kötelezettségek, amelyek nem szerepelnek a mérlegben. Ugyanis ha nem foglalkozik a vezetés ezzel a kérdéssel, könnyen belefuthat egy bírósági perbe, de az is lehet, hogy megindítják a cég ellen a felszámolási eljárást, ami a mostani keretek között már nem is olyan elképzelhetetlen.

Ahhoz, hogy ne érjen meglepetésként egy bírósági idézés, tanácsos teljességi nyilatkozatot kérni a megvenni kívánt cég jogi képviselőjétől, vagy a korábbi vezetéstől. Ebben a nyilatkozatot kiadó fél vállalja, hogy nincsenek olyan kötelezettségek, amik nem szerepelnek a mérlegben, és a peres ügyek jelenlegi állása is tisztázva lesz. Ha mégis jelentkezik egy szállító egy ki nem fizetett számlával, akkor peres úton meg lehet támadni az eladót, vagyis a váratlanul felmerült kötelezettség nem az új tulajdonost terheli.

Figyelembe kell venni továbbá a később realizálódó kötelezettségeket is, ilyen lehet például a garancia, amit a megvett cég adott korábban, és az új tulajdonos számára váratlanul próbálják azt behajtani. Vagy a telephelyen akár utólag felfedezett szennyezett talaj, ami miatt nagyon komoly bírságra számíthat a tulajdonos, nem beszélve a tisztítás költségeiről.

A dolgozókkal szemben is merülhetnek fel kötelezettségek. Ha tevékenységet vált a megvett cég az sokszor elbocsátásokkal járhat, ami végkielégítést vonhat maga után.

Már megint az adók...

Mindenképpen be kell szerezni a vételkor egy APEH folyószámla egyenleget, mivel ebből látszik, hogy van-e a cégnek adótartozása. A korábbi években igénybevett adó- és adóalap csökkentő tételek tisztázása is lényeges, mert ez bizonyos kötelezettségekkel járhat. Pl. tárgyi eszköz vásárlásakor igénybe vettek rá beruházási adó alapcsökkentő kedvezményt. Ebben az esetben 4 évig nem adható el, nem adható bérbe, apportba az így beszerzett eszköz.

Teljeskörű ellenőrzés során az APEH olyan korábbi éveket érintő adóhiányt tár fel, amely után kiszabják a késedelmi kamatot és a bírságot. Ekkor egyetlen lehetőség van, az adásvételi szerződésben ki kell kötni, hogy a korábbi ügyekért a korábbi tulajdonos a felelős, és az így bekövetkező károkat ő állja.

Pénz áll a házhoz...

A megfelelő cégértékeléshez és ezáltal a reális vételárhoz hozzátartozik a követelések korrekt számbavétele. A későbbi megfelelő pénzügyi kalkuláció szempontjából sem elhanyagolandó a követelések felmérése, hogy mennyire vannak jól értékelve. Ugyanis lehet, hogy a mérlegben több milliós követelések szerepelnek, de csak részben, vagy egyáltalán nem behajthatóak. Ez komoly veszteségeket okozhat.

A vagyon és az ellenfelekA traktor és a garázs


A mérlegben jelentős értéket képviselhetnek a tárgyi eszközök, amik szintén nem biztos, hogy megfelelően vannak értékelve. A számviteli politikában meg kell határozni, hogy az eszközöket milyen értéken tartja nyilván a cég, ami történhet beszerzési, vagy akár forgalmi értéken is. Az viszont fontos, hogy ha döntöttek az egyik mellett, akkor azt minden eszközre alkalmazni kell.

Ha a cég olyan tevékenységet folytat, amelyre az önkormányzat az adott területen már nem adja meg a működési engedélyt, vagy egyszerűen csak a profilváltás mellett dönt a vezetés, akkor fontos a tárgyi eszközök értékelése. Sokszor egy tárgyi eszköznek csak akkor van értéke, ha folytatják a korábbi tevékenységet a tulajdonosváltás után. Például egy nyomdagép esetében ha a cég átáll szolgáltatásra, akkor a későbbi célok szempontjából már nem lesz értéke a tárgyi eszközök között szereplő 15 nyomdagépnek.

Ki fizet kinek?

A meglévő vevőköveteléseket, és szállítótartozásokat is érdemes részletesen megvizsgálni. Lehet, hogy az adott cég, aki tartozik már felszámolás alatt áll, és nem fog tudni fizetni. Ilyenkor már nem valószínű, hogy be fog folyni a követelt összeg. De az is megeshet, hogy a cég könyveiben tartozásként szerepel egy összeg, amiről a másik fél nem tud. Ez általában valamelyik fél könyvelési hibájából adódhat, és megegyezés után lehet hogy nem kell kifizetni az összeget.

A tartozások között különös jelentőséggel bírnak a tagi kölcsönök. Ezt a korábbi tulajdonosok adták a társaságnak. Az adás-vételi szerződésben feltétlenül ki kell térni a további sorsukra. A vételár tartalmazhatja ezeket a tartozásokat, és ekkor átszállnak az új tulajdonosra, vagy később ki kell őket egyenlíteni. Hasonló probléma a korábbi évek osztalék előírása. Ekkor döntöttek az osztalék kifizetésről, de nem fizették ki, és a mérlegben tartozásként szerepel. Erről is rendelkezni kell az adás-vételi szerződésben.

Ki az akivel jobb vigyázni?

Egy tulajdonosváltás mindig fontos kérdéseket vet fel a külső felek szempontjából. Nem ritka az az eset, amikor a korábbi tulajdonos viszi magával az ügyfélkör nagy részét, így gyakorlatilag tönkre téve az eddig sikeresen működő eladott vállalkozást.

A tulajdonosváltással összekapcsolódhat a dolgozók körének teljes cseréje is, ami sokszor nem biztos hogy szerencsés döntés. A megfelelő tapasztalattal rendelkező szakemberek nélkül ugyanis a korábbi sikeres üzletmenetet nem lehet folytatni.

A harmadik terület a bankok kérdése. A cég nagy valószínűség szerint rendelkezik valamilyen hitellel. Ebből következően új kérdésként merülhet fel, hogy a hitelező bank engedi-e a tulajdonosváltást, mivel sokszor személyi feltételeket is figyelnek a hitel nyújtása után. Ha ezek miatt a feltételek miatt a bank felmondja a meglévő hitelt, akkor komoly anyagi gondokba ütközhet az új tulajdonos.

A fentiekből látszik, hogy milyen sok területre kell odafigyelni ahhoz, hogy az új tulajdonos ne bánja meg a kiszemelt vállalat megvételét. Az egyik legfontosabb dolog, hogy vételkor mindig ki kell kötni, melyik fél felel a korábbi időszakért. Az eladó szempontjából is fontos ez, mivel már az eladott céggel kapcsolatos váratlan költségek nem mindegy, hogy kit terhelnek.
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásKomárom-Esztergom - Tata
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

IGAZI RITKASÁG TATA SZÍVÉBEN! Feel-Ing kínálatáb&oa...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásKomárom-Esztergom - Tata
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Mûszaki színvonal - Helyszín - Ár A SPIRIT LAKÓPARK Önre v&a...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Zsámbék
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Zsámbékon igényes, minõségi kivitelezésben megép&ia...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

SZÜNETEL AZ ELADÁS ! Nyíregyháza Vécsey utcában elad...


Ingatlan Max