ingatlan

Bérbe adjuk, vagy eladjuk?

Törd a fejed!


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félKomárom-Esztergom - Kocs
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

FIGYELEM ?? KÖZKÍVÁNATRA! ?? LIMITÁLT AJÁNLAT! INNOVAT&Iacu...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 03. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

BERUHÁZÓI ÁRON! Most induló projekt a III. kerületben, Test...

Bérlakás? Kit érdekel, hiszen van saját lakásom – és máris lapoz a lakástulajdonosok nagy része, holott érdemes lenne megnéznie a bérleti árakat. Annak ellenére ugyanis, hogy a bérelhető lakások piaca igen kis arányt képvisel a teljes hazai ingatlanpiacon, az itt zajló folyamatok figyelemre méltó jelzéseket adnak a várható ingatlanpiaci trendek megítéléséhez.

Igénytelen, de legalább drága
Igénytelen, de legalább drága
Anno...

A házak, lakások bérbe adása a rendszerváltás után négy-öt évvel, tehát mintegy tíz évvel ezelőtt volt a legjobb üzlet - mondja kérdéseinkre válaszolvas Rajnoha Péter, a Budaörsi Ingatlanszövetség elnöke. - Ebben az időben ugyanis a Magyarországra bejövő külföldiek és az újonnan alakuló hazai kis cégek helyiség igénye hirtelen a sokszorosára nőtt. Ám az akkori lakásállomány sem minőségben, sem mennyiségben nem tudta kielégíteni a robbanásszerűen jelentkező keresletet, ezért a meglévő ingatlanok bérleti díjai magasra szöktek.

... és most

Majd a kilencvenes évek második felében sorra épültek a már kifejezetten bérbeadásra szánt nívós ingatlanok, és az évtized végére beállt a kereslet-kínálat egyensúly a piacon. Ami azonban a beruházási kedvet nem törte le, mert ugyanakkor az európai uniós csatlakozás kapcsán elkezdődött az ingatlanárak lassú, de jelentős emelkedése. Így négy-öt éve a keresleti oldalon folyamatos csökkenés tapasztalható, míg a kínálati oldal tovább bővül.

A keresleti oldal csökkenéséhez az is hozzájárult, hogy a külföldi cégek eleinte bérlakásban elhelyezett vezetői szerződésük lejártakor átadták a saját ingatlannal rendelkező magyaroknak munkakörüket. Így megfordult a trend: a bérleti díjak jelentősen mérséklődtek.

Nem lehet már annyit kérni tőlük
Nem lehet már annyit kérni tőlük
(illusztráció)
Míg korábban egy jobb minőségű lakás esetében könnyen elérhető volt a 2000-2500 Ft/hó nm bérleti díj, napjainkban örülhetnek a bérbeadók, ha a 1000-1500 Ft/hó m2 árat elfogadják a bérlők.

A bérleti díjak négy-öt évvel ezelőtt kezdtek el csökkeni, ez a tendencia ma is megfigyelhető. Bár ideig-óráig kedvezményes hitelekkel mesterségesen fenntartható az ingatlanpiaci kereslet, egy biztos: a bérleti díjak alakulásából mindig ki tudjuk találni a lakásárak várható alakulását.

Kiadjuk, vagy ne adjuk?

Gyakori kérdés: érdemes-e ma lakást bérbe adni, vagy inkább adjuk el és fektessük be a pénzünket másba. Az ingatlanszakmában a befektetett tőke elvárt megtérülési ideje átlagosan 10-12 év. Ez azonban bérbeadás esetén jelenleg nem alkalmazható!

Mert számoljunk csak: ha például valakinek egy átlagos helyen van egy 51 nm panellakása, aminek a piaci értéke legalább 11 millió forint, akkor annak a havi bérleti díja „csak” 60 ezer Ft lesz, miközben a lakás értéke alapján számított elvárható bérleti díj 82 500 Ft/hó lenne 11 éves megtérüléssel számolva! Ennyit azonban a mai viszonyok között nem kérhetünk el.

Vagy megfordítva a gondolatmenetet: a 60 000 Ft/hó bérleti díjhoz legalább 6,5 millió forint értékűnek kellene lennie a lakásnak, amit azonban jó, ha a feléért tudnánk csak kiadni. A tényleges piaci és a számított gazdasági érték közötti 4,5 millió forint jelentős különbség, sőt, a valóságban a differencia gyakran még ennél is nagyobb, hiszen a számításnál nem vettük figyelembe, ha üresen áll a lakás, illetve a karbantartásra fordított költségeinket.

Gazdasági kilátástalanságok
Gazdasági kilátástalanságok
Mivel a fent említett lakás megtérülési ideje tizennégy év, illetve a befektető az ingatlanba fektetett pénzének kamatszintje, úgynevezett tőkésítési rátája csupán 0,065 ez azt jelenti, hogy bő egy évtized múlva csupán 6 és fél százalékos jövedelmet tudhat magának a bérbeadói, miközben a gazdasági élet más területein ennek minimum a dupláját is ellehetne érni.

Számításaink szerint tehát jelenleg nem érdemes lakást bérbe adni, de ne feledjük: ha az eladott ingatlanért kapott pénzt más üzleti vállalkozásba fektetjük, azzal sokkal nagyobb kockázatot is vállalunk, mintha a pénzünket a mindenképpen tartós értéket képviselő ingatlanunkban hagynánk
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Lakóingatlan - társasházi lakásSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Kiadó Lakóingatlan - társasházi lakás

Nyíregyháza Belvároshoz közel, Ibolya utcán kiadó egy...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBorsod-Abaúj-Zemplén - Mád
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Hivatkozási szám: 297979 MÁD LEGSZEBB UTCÁJÁBAN FANTASZTI...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 14. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Megvételre kínálok a XIV. kerületben a Hungária Kör&uac...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Vác
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Eladó Vácon a Törökhegyen örökpanorámás belte...


Ingatlan Max