ingatlan

Fizess, hogy lakáshitelt kaphass! Leleplezett kezdeti költségek...

A fizetőképes lakásvásárlókért folytatott harcban a kereskedelmi bankok,


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Nyíregyházán, a Vécsey utcán, földszinti, 1 szob&aacu...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

1+1 félszobás téglalakás! Dunaújvárosban, a Bocska...

az esetek többségében, az első törlesztésig felmerülő költségek és az első kamatperiódusban érvényes kamatok csökkentésének eszközéhez nyúlnak. Utóbbival főként a teljes hiteldíj mutatót "korrigálva" szeretnének minél jobb helyet szerezni maguknak a pénzintézetek időről időre változó rangsorában, míg a front-end költségekkel sokkal közvetlenebbül célozzák az ügyfeleket.


Az értékbecslési díjak "elengedése" szinte mindennapos kedvezmény, amelyet manapság a hitelfelvételkor a bank számára az egyetlen bevételt jelentő hitelfolyósítási-, hitelkeret-beállítási vagy szerződéskötési jutalék/díj megnyirbálásával egészítenek ki a bankok. Persze semmi sincs ingyen, még a kedvezmények sem, a kereskedelmi bankok a hosszútávú ügyfélkapcsolat reményében, a jövedelem ideutaltatásához és meghatározott számú csoportos beszedési megbízás megadásához kötik az akciókban való részvételt.

A front-end költségek jelentősége azonban nem csak az ügyfelek becsalogatásában rejlik. Mivel ezek a díjak a futamidő elején merülnek fel, a teljes hiteldíj mutató számításának módszeréből fakadóan, jelentős szerepet játszanak annak alakulásában. Így fordulhat elő, hogy két konstrukció összehasonlításakor arra a furcsa jelenségre bukkanunk, hogy a törlesztőrészletek és a THM-k nem a megszokott képet mutatják, vagyis alacsonyabb törlesztőrészlethez magasabb teljes hiteldíj mutató tartozik.

A jelenség hátterében a front-end költségek állnak, melyek semmilyen módon sem módosítják a törlesztőrészletet, de pontosan azért, mert
a hitelfelvétel korai stádiumában fordulnak elő, megnyomhatják a THM-et.

Persze a hitelfelvevők számára a THM számítás rejtelmein túl, ami igazán érdekes az az, hogy pontosan mennyivel terhelik meg pénztárcájukat az első törlesztésig felmerült költségek és ebből mit kinek kell megfizetniük. Kérésünkre a Budapest Bank, a CIB, az Erste, az Inter-Európa Bank, a K&H, az MKB, az OTP, az UniCredit Bank és a Volksbank ismertette a lakáshiteleknél felmerülő front-end költségeket.

Több száz ezer egy hitelért: mi jut ebből a banknak?

Arra kértük a hazai kereskedelmi bankokat, hogy tételesen sorolják fel és számszerűsítsék az első törlesztésig felmerülő díjakat és jutalékokat egy 10 millió forintos svájci frank alapú lakáshitel esetében. A bank, a közjegyző, az értékbecslő és a földhivatal felé teljesítendő díjakat összegezve arra az eredményre jutottunk, hogy az első törlesztésig felmerülő költségek összege 200 és 250 ezer forint között alakul.

Ez alól kivételt képez a K&H, amely egyik piaci kamatozású lakáshitel-konstrukciója keretében egyéb költségek nélkül, kizárólag kamatfizetés mellett is ajánl lakáshitelt ügyfeleinek. Ebben az esetben a bank felé fizetendő díjak kinullázódnak, vagyis minden költség a kamatba beépítve kerül megfizetésre.

Az alábbi táblázatokban a bankoktól kapott információkat foglaltuk össze. A felső, vastag szegéllyel kiemelt részben a pénzintézetek bevételét képező díjakat tüntettük fel. Egyértelműen látszik, hogy különböző nevek alatt, de minden bank csak egy tétellel terheli a hitelfelvevőket, ennek összege 100 és 150 ezer forint között változik. A szerződéskötési és szerződésmódosítási díjat módosítja a jövedelemigazolás megléte, vagy épp hiánya, illetve az ügyfél minősítése.Az általában elengedésre kerülő értékbecslési díjat valójában megtérítik a bankok, az ugyanis nem nekik, hanem az általuk elfogadott értékbecslőnek jár. A díj mértéke a válaszadó bankok esetében 25 és 36 ezer forint között változik, ennyit spórolhatunk tehát egy átlagos akció keretében.

A Volksbank ennél tovább ment, jelenleg két akciója is érvényben van, a bank az augusztus 1. és szeptember 30. között igényelt piaci kamatozású lakáshitelek esetében a közjegyzői díjjal, a július 2. és augusztus 31. között igényeltek esetében pedig az értékbecslési díjjal csökkenti a szerződéskötési díjat. A táblázatban is szereplő szerződéskötési díj az akciók nélkül 200 ezer forint lenne (vagyis mértéke a hitelösszeg 2 százaléka).

Az Erste Bank abban az esetben, ha a hitel jövedelem és fedezet alapon kerül felvételre, a bank maximum 50 ezer forintot vagy ennek megfelelő deviza összeget elenged a folyósítási jutalékból, amennyiben az ügyfél a már korábban említett módon ideirányítja a jövedelmét.


 


A közjegyzői díjak mértéke az okirat típusától függ, annak mértéke a pótfedezetek és kezes bevonása esetében változhat, így a bankok nem is szívesen közlik ezt a viszonylag magas, de nem nekik járó díjat. Annak érdekében, hogy ne hozzuk se előnybe, se hátrányba a közjegyzői díjakat nem számszerűsítő pénzintézetek, a díjat a többi bank által adott válaszok átlaga körül határoztuk meg 60 ezer forintban és pirossal jelöltük a táblázatokban.

Körképünk elkészítésében a CIB Bank is segítségünkre volt, ahonnan megtudhattuk, hogy a bank a folyósítási jutalékon kívül más tarifával nem terheli az ügyfelek pénztárcáját. Ennek mértéke 0 és 2 százalék között a hitelkockázat mértékének függvényében. 2 százalékos folyósítási jutalékkal csak a jövedelemigazolás nélküli hitelek esetében kell szembenézni az ügyfeleknek.

Összességében véve elmondhatjuk, hogy a front-end költségek közel 65 százalékát a bank felé fizetendő díj teszi ki, amely lehet hitelfolyósítási, hitelkeret-beállítási vagy szerződéskötési díj, az egyéb költségek pedig az okirat típusának függvényében változnak.

Forrás: http://www.penzcentrum.hu/cikk-1007071-1.html

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Budapest - 21. kerület
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Eladásra kínálom ezt az 563 m2 nagyságú telekingatlant , 3...

Kiadó - Kereskedelmi - üzlethelyiségTolna - Paks
Kiadó Kereskedelmi - üzlethelyiség

Paks, Fõutcáján 45 m2 üzlethelyiség KIADÓ! Az utcai bej&aacu...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Bács-Kiskun - Kalocsa
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Vízparti hobbi telek! A telek a Csorna-Foktõi árapasztó csatorna (helyb...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Budaörs
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó Budaörs szívében, de mégis csendes helyen egy öss...


Ingatlan Max