ingatlan

Szakíts nagyot a telkeken: egy egyszerű befektetés csodái

Dunán innen és túl: még mindig nyugat a drágább


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félPest - Dunaharaszti
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

Dunaharaszti Tavaknál most épülõ luxus lakóparkban, tavakra panor&a...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Nyíregyháza Rozsrétszõlõn, 89 nm-es, 3 szoba + nappalis családi ház, 802 nm-es, kerttel, 37 ...

A telekárak jelentős befolyással bírnak a családi házak árára, így elhelyezkedéstől és minőségtől függően akár több százezer forintnyi, Budapest esetében akár több millió forintnyi eltérést is jelenthetnek két közel azonos időben, azonos technológiával és tervrajzzal épült ingatlan esetében. Ebből is látszik, hogy telek nem csupán azt a földterületet jelenti, amelyre az ingatlant felépítjük, saját értéke és amennyiben még beépítetlen saját értéknövekedése van, így alkalmas arra, hogy befektetésünk tárgyát képezze.


A telek előnyét képezi, hogy nem igényel nagyobb tőkebefektetést (bár ez a Budapesten található földterületekre, mint ahogy azt a későbbiekben is látni fogjuk, már korántsem igaz), tehát szélesebb kör számára elérhető. Emellett a telkek nem igényelnek különösebb "gondoskodást", nem kell bérlőt halásznunk, számlákat fizetnünk, felújítanunk, festenünk, tapétáznunk vagy burkolnunk.

Ennek fényében mindenképpen megfontolandó döntésnek tűnik, hogy ne hozzuk-e ki a pénzünket a bankfiókból, vagy ne vegyünk-e ingatlan helyett inkább telket. Persze itt is nagyon fontos, kiemelten fontos, hogy jó időben, jó földdarabra voksoljunk. A következőkben éppen ezért tekintjük végig, hogy mennyiért vásárolhatunk be jelenleg az agglomeráció településein, és hogy az elmúlt öt évben az árak milyen irányú változása jellemezte a Budapest környéki települések telekpiacát.

Az árakkal és azok változásával való mélyebb ismeretség megkötése után pedig megkérdezünk három ingatlanpiaci szakértőt arról, hogy ők most hol vennének telket, ha a helyünkben lennének.

Agglomeráció két oldalról: még mindig megvannak a tuti befutók

Utoljára néhány hónappal ezelőtt gyűjtöttük össze, hogy az agglomeráció egyes településein mennyiért juthatunk hozzá egy-egy építésre alkalmas földdarabhoz. Továbbra is elmondhatjuk, hogy a budai oldal jóval magasabb árakkal rendelkezik, amely főleg az itt található települések fekvéséből és a telkek elhelyezkedéséből adódik.

A "Dunántúlon" tartja vezető helyét Üröm és Szentendre, utóbbiról mindenképpen szükséges elmondani, hogy az építési telkek száma nagyon alacsony, így az árakat könnyebb feltornászni, hiszen azon szerencsés vásárlók, akik találnak még az elképzeléseiknek megfelelő földterületet, biztosan nem kezdenek majd alkudozásba.


A májusban megjelent körképünkhöz képest főleg a középmezőnyben tapasztalható átrendeződés, ijedtségre azonban nincs ok, a néhány ezer forintos elmozdulás hátterében ugyanis az is meghúzódhat, hogy nem azonos típusú és fekvésű telkek kerültek be az általunk megkérdezettek ingatlanügynökségek és online portálok adatbázisába. Másrészt mivel még csak félév körül járunk, a rendelkezésre álló adatok szűkössége is torzító tényezőként hathat, így arra, hogy 2007-ben merre mozdult el a piac, pontos becslést csak év végén lehet majd adni.

A telekárakat emellett nagyban meghatározza, hogy az önkormányzat mikor és milyen áron bocsát a lakosság rendelkezésére frissen bevont területeket, vagyis milyen feltételek mellett parcelláz. A telkek másodlagos piaca, vagyis amikor nem közvetlenül az önkormányzattól veszünk, egyes települések esetében nagyon szűkös.

Pontosan ezért fordulhat elő egy mondjuk 3000 százalékos növekedés, amely egyrészt azt jelenti, hogy az önkormányzat az igényeket felmérve jelentős mértékben megemelte a frissen parcellázott telkek árait. Másrészt a parcellázáskor meghatározott árakban jelentős szerepet játszik az utcák megléte vagy meg nem léte, illetve az, hogy közművesített-e a telek.


A pesti oldalon továbbra is Csömör a legdrágább, ahol a négyzetméterárak elérhetik a 22,5 ezer forintot. A keleti oldalon található többi település telekárai 10 ezer forint körül mozognak. A gödöllői hév egy sajátos sávot képez a Budapesttől keletre található települések között, a hév közelében tapasztalható telek- és ingatlanárak jóval magasabb a környéken jellemzőnél.

A hévvel kapcsolatban azonban jogos minőségi kifogásokkal élhetnek az itt lakók, így jogosan merül fel az Olvasóban, vajon a minőségi fejlesztés mennyiben növelhetné a terület iránti érdeklődést. Az általunk megkérdezett szakértő egyetértett a teljesen racionális felvetéssel, véleménye szerint a területen még van tere a növekedésnek.

Az elővárosi közlekedés fejlődésének hatása már több nyugat-európai nagyváros esetében is erősen érezhető, a Budapesttől keleti irányban fekvő települések népszerűségét pedig az is elősegítené, hogy a jelenlegi árak elérhető megoldást jelentenek azoknak, akik ki szeretnének kerülni Budapest szorításából, de a másik irányba, forrásaik szűkössége miatt nem tudnak mozdulni.

Mennyit nőtt a telked ára?

Változnak az idők: gomba módra szaporodtak a társasházak

Ha végigtekintünk az agglomerációra jellemző telekárak változását bemutató grafikonokon, szembetűnik, hogy bár az árak változása nem ugyanazt a formát követte a különböző településeken, zömükben 2002-2003 között erős árcsökkenés volt tapasztalható.

A csökkenés a szakértők szerint az első nagyobb fejlesztések megjelenésére vezethető vissza, amelyek hatására a vásárlók egy része elpártolt a családi házaktól és inkább a kulcsrakész társasházi lakások mellett tette le a voksát.Ez a hatás kifejezetten jól érzékelhető az egyébként nagy népszerűségnek örvendő Dunakeszi esetében, ahol a telekárak a 2003-as esést leszámítva jelentős mértékben emelkedtek az elmúlt években.

Az árak változását a 2001-ben jellemző értékhez viszonyítottuk, tehát azt vizsgáltuk, hogy az adott időpontban mennyivel került többe vagy kevesebbe a megvásárlásra szánt telek négyzetmétere, mint a bázisnak számító 2001-es évben.

A keleti részen Őrbottyán mutatta a legnagyobb növekedést, amely az árak a 2001-es mérték háromszorosára emelkedtek az elmúlt öt esztendőben. Az árak hirtelen megugrása egyrészt köszönhető egy friss parcellázásnak, másrészt a külső körülményeknek (közlekedés javulása, autópálya megépülése).


A 2003-as megingás a budai oldalon is látható, még az igencsak felkapottnak számító Üröm esetében is, ahol az általunk vizsgált adatbázis alapján az árak nem, hogy nőttek volna, de csökkentek a 2001-es szinthez képest.

A legkeresettebb agglomerációs területeknek Budaörs, Érd - Parkváros, Diósdliget, Herceghalom, Nagykovácsi, Biatorbágy és Solymár számít, melyek közül Diósdliget és Érd népszerűségét igencsak erősíti a jó közlekedés: mindkét városból gyorsan be lehet jutni Budapestre akár tömegközlekedés igénybevételével is. A Szentendre, Nagykovácsi, Solymár és talán még az ebbe a körbe tartozó Leányfalu iránti érdeklődés pedig továbbra is töretlen.

A felsorolt városok közül Budaörs - a kamaraerdő kivételével - már megtelt. Telek igen kevés található ezeken a részeken, és ha van is, azok ára igen drasztikusan növekszik, ezért manapság főként csak a fejlesztők vásárolnak ezen a területen.A budai oldalon található települések közül csakis Törökbálint és Üröm zárta negatívan az elmúlt öt esztendőt, a legtöbb helyütt azonban 50 százalékot meghaladóan nőttek az árak, így aki jó helyen jókor vásárolt, megtalálhatta a maga szerencséjét.

Hol kell venni? A profik megmondják!

Lássuk, mit mondanak a profik!

Megkérdeztük a három legnagyobb ingatlanközvetítő szakértőit arról, hogy mely településeket ajánlják leginkább a kisbefektetők számára, akik csakis az értéknövekedés reményében szeretnének építési telekhez jutni.

Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője az M0-s körgyűrű mentén fekvő településeket javasolta, de főként azokon a területeken ahol még nem kezdődtek meg az építési munkálatok. Kiemelte, hogy a teleknek mindenképpen jól elérhetőnek kell lennie, de fontos, hogy minél távolabb essen az autópályától, így a zajtól és a kipufogógáztól.

Murányi Ákos főként az agglomeráció dél-keleti részét ajánlotta vételre, amelyet egyrészt az M0-s közelsége indokol, másrészt fontos szempont, hogy a telekárak ezeken a területeken még a földön járnak, így a nagyobb kereslet miatt egyszerűbb lesz továbbértékesíteni a telkeket. Persze az sem utolsó szempont, hogy a telekpiacon jelentősnek mondható kereslet miatt az árak növekedésére jó esély van.

Az M0-s mellett fekvő területekre hívta fel a befektetők figyelmét Kovács Tibor a RE/MAX Gold Point tulajdonosa, aki kifejezetten hangsúlyozta a helyi ismeretek elsajátításának fontosságát, mielőtt meghoznánk a megfelelő döntést.

Kovács Tibor is az épülő M0-ás autópályához közel eső budai agglomerációs részeket ajánlja befektetési célra, illetve a vonattal jól megközelíthető településeket, mint például Herceghalmot, Diósdligetet vagy Biatorbágyot. Az új metró elkészülte és az M0-s megépülése, várakozásai szerint, erősen meg fogja nyomni az ingatlanok árát az adott területeken.

A pesti oldalon az északi részben lát jó befektetési lehetőséget, mivel a jó közlekedés, a meglévő sokoldalú szolgáltatások mindig is pozitívan fogják befolyásolni az ingatlanok árait. A közeljövőben érdemes lesz figyelni Vecsés, illetve a Ferihegy közeli települések ingatlanpiacára, hiszen a tervezett, repülőtérre kivezető gyorsvasút sokat lendíthet e részek telekárain is.
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Nyíregyháza belvárosában, 3+N, 75m2-es, 2. emeleti, új építésû lakás eladó. A lakás A energi...

Eladó - Lakóingatlan - családi házZala - Alsópáhok
Eladó Lakóingatlan - családi ház

JELENTÕS ÁRCSÖKKENÉS!!! Egyedülálló üzleti aj&aacu...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHeves - Bélapátfalva
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Fantasztikus bükki panorámás, 102 m2-es, folyamatosan karbantartott csal&a...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 17. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Kiváló adottságú, 2 szobás felújított lak&aa...


Ingatlan Max