ingatlan

Foglalóként ügyvédi letétbe helyezett pénzösszeg utáni áfafizetési kötelezettség

A vevő egy ingatlan megvétele során foglalót fizet ügyvédi letéti számlára,


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Vállalkozók figyelmébe ajánlom!Debrecen, Külsõ Vámospércsi útból nyíló Bellegelõ kertben ELAD...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Budakalász
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Budakalász Rózsadombján eladó ez a 100 nm-es, 3 szobás, 2 szintes ikerház fél, melyhez tartoz...

amely foglaló beszámít a vételárba. Kérdés az, hogy a foglalóként ügyvédi letétbe helyezett pénzösszeg után kell-e – és ha igen, akkor mikor - áfát fizetni.
 
Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban Áfa-törvény) 17. § (1) bekezdése szerint, ha a termékértékesítés teljesítését megelőzően az ellenértékbe beszámítható pénzösszeget fizetnek (előleg), a pénzösszeg átvételének (jóváírásának) napja teljesítési időpontnak tekintendő.

Ügyvédi letét esetén a teljesítés időpontja az az időpont, amikor a pénzösszeg az ügyvédi letétből az eladóhoz kerül, tehát amikortól az eladó szabadon rendelkezik a foglaló összegével (amikor az összeget az eladó bankszámláján jóváírják). Önmagában ugyanis még az a tény, hogy a vevő a pénzösszeget ügyvédi letétbe helyezte, nem elegendő ahhoz, hogy az előlegnek minősüljön, mert az eladó nem rendelkezik felette. Az eladó szabad rendelkezése a pénzösszeg felett egy később bekövetkező feltételtől függ, így az adófizetési kötelezettség is akkor fog keletkezni.

Az ügyvédi letétben lévő összeg nem minősül az Áfa-törvény 17. § szerinti előlegnek, az ügyvéd az általa átvett pénzről számviteli törvény szerinti egyéb bizonylatot köteles kiállítani, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 165. §-a alapján. Az eladó Áfa‑törvény szerinti számlát azon a napon köteles kiállítani, amikor ténylegesen hozzájut a pénzösszeghez (ettől az időponttól minősül az átadott pénzösszeg előlegnek).

Ha a pénzösszeg átvételének a napja az ingatlan értékesítésének teljesítési időpontját követő időpontra esik, akkor ezen pénzösszeg soha nem minősül előlegnek [az Áfa‑törvény 17. § (1) bekezdésének "termékértékesítés … teljesítését megelőzően … fizetnek" kritériuma ugyanis nem teljesül], így önmagában az Áfa-törvény szerinti bizonylattal sem kell kísérni. Ez esetben az ingatlanügyletről az eladónak számlát az ingatlan értékesítésének teljesítési időpontjában kell kiállítania, a pénzösszeg átvételéről pedig a számviteli törvény szerinti egyéb bizonylat kiállítása szükséges.

(APEH Ügyfélkapcsolati és tájékoztatási főosztály 3302202820 - PM Forgalmi adók, vám és jövedéki főosztály 12031/1/2007.)

[Áfa-törvény 17. § (1) bekezdés]
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házVeszprém - Badacsonytomaj
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Badacsonytomajon kínálok egy most épült,7 lakásos lakóparkba lévõ sorház egyikét. Még ez évb...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBaranya - Pécs
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Pécs Petõfi Sándor utcában eladó egy polgári stílusú, három lakásos társasház 2-ik emeleti 11...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBaranya - Pécs
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Igazi kuriózum Mecsekoldal belvárosi részén! Pécs Magaslati úton kis tégla családi ház nagy...

Kiadó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 06. kerület
Kiadó Lakóingatlan - tégla lakás

Bel-belvárosi luxus lakás kiadó extrákkal! hivatalosan 90m2 (104) két hálós, dupla fürdõs, a...


Ingatlan Max