ingatlan

Foglalóként ügyvédi letétbe helyezett pénzösszeg utáni áfafizetési kötelezettség

A vevő egy ingatlan megvétele során foglalót fizet ügyvédi letéti számlára,


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - garázsBudapest - 13. kerület
Eladó Lakóingatlan - garázs

Eladásra kínálok egy 2018-as építésû ingatlanban és õrzött fûtött 12nm-es terem garázst. 13....

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Páty
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Páty Mézeshegyen, csak egyben eladó két egymás melletti telek, összesen 2661 m2. Jelenleg 3%...

amely foglaló beszámít a vételárba. Kérdés az, hogy a foglalóként ügyvédi letétbe helyezett pénzösszeg után kell-e – és ha igen, akkor mikor - áfát fizetni.
 
Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban Áfa-törvény) 17. § (1) bekezdése szerint, ha a termékértékesítés teljesítését megelőzően az ellenértékbe beszámítható pénzösszeget fizetnek (előleg), a pénzösszeg átvételének (jóváírásának) napja teljesítési időpontnak tekintendő.

Ügyvédi letét esetén a teljesítés időpontja az az időpont, amikor a pénzösszeg az ügyvédi letétből az eladóhoz kerül, tehát amikortól az eladó szabadon rendelkezik a foglaló összegével (amikor az összeget az eladó bankszámláján jóváírják). Önmagában ugyanis még az a tény, hogy a vevő a pénzösszeget ügyvédi letétbe helyezte, nem elegendő ahhoz, hogy az előlegnek minősüljön, mert az eladó nem rendelkezik felette. Az eladó szabad rendelkezése a pénzösszeg felett egy később bekövetkező feltételtől függ, így az adófizetési kötelezettség is akkor fog keletkezni.

Az ügyvédi letétben lévő összeg nem minősül az Áfa-törvény 17. § szerinti előlegnek, az ügyvéd az általa átvett pénzről számviteli törvény szerinti egyéb bizonylatot köteles kiállítani, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 165. §-a alapján. Az eladó Áfa‑törvény szerinti számlát azon a napon köteles kiállítani, amikor ténylegesen hozzájut a pénzösszeghez (ettől az időponttól minősül az átadott pénzösszeg előlegnek).

Ha a pénzösszeg átvételének a napja az ingatlan értékesítésének teljesítési időpontját követő időpontra esik, akkor ezen pénzösszeg soha nem minősül előlegnek [az Áfa‑törvény 17. § (1) bekezdésének "termékértékesítés … teljesítését megelőzően … fizetnek" kritériuma ugyanis nem teljesül], így önmagában az Áfa-törvény szerinti bizonylattal sem kell kísérni. Ez esetben az ingatlanügyletről az eladónak számlát az ingatlan értékesítésének teljesítési időpontjában kell kiállítania, a pénzösszeg átvételéről pedig a számviteli törvény szerinti egyéb bizonylat kiállítása szükséges.

(APEH Ügyfélkapcsolati és tájékoztatási főosztály 3302202820 - PM Forgalmi adók, vám és jövedéki főosztály 12031/1/2007.)

[Áfa-törvény 17. § (1) bekezdés]
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Fejér - Rácalmás
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Rácalmáson kínálunk eladásra egy 978 nm-es, sík építési telket. A villany, víz,gáz és a csato...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 07. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

A belváros szívében, a Wesselényi utcában eladóvá vált ez az igényesen felújított, 37 nm-es l...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Csömör
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Emlékszik még a Dallas sorozatra, Jockey Ewingra és a Southfork farmra? Az ingatlan Csömör p...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Somogy - Marcali
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Marcaliban, a kápolna közelében, a horvátkúti út mellett eladó 720 m2 zártkerti gyümölcsös. ...


Ingatlan Max