ingatlan

Hogyan kerüljük el a "haláladót"?

Mivel ez igen sok embert érint, sokan is keresik a kiskaput, hogy hogyan bújhatnának ki a teher alól.


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félBudapest - 16. kerület
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

PARKOSÍTOTT, AUTOMATA RENDSZER KIÉPÍTÉSÉVEL, BERUHÁ...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásKomárom-Esztergom - Tata
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

ÁRCSÖKKENÉS!! KIVÁLÓ elhelyezkedésû, alacsony rezsijû...

Kezdjük a britekkel

Egy szeretett személy elvesztése mindenki számára érzelmi válságot jelent. A lelki sokk azonban csak egy, a gondok között. Ugyanis az állam is sorban áll a jussáért. Az egyesek által "haláladónak" nevezett, örökösödési illeték azonban nem csak hazai sajátosság, más országok állampolgárai is fizethetik ezt a terhet. Mivel ez igen sok embert érint, sokan is keresik a kiskaput, hogy hogyan bújhatnának ki a teher alól. Nézzük, hol vannak a kiskapuk?


Kezdjük a britekkel


A britek az utóbbi időben kezdték felmérni azt a jelenséget, hogy nagy értékű művészeti alkotások kerülnek ki az országból, így a nemzeti kincsek sorából. Az állam és a múzeumok összefogással próbálják megtartani ezeket a festményeket, vagy egyéb műalkotásokat. Abban az esetben ha szeretnénk megkímélni a rokonainkat az örökösödési illeték terhétől egy dolgot tehetünk, ami még az országnak is igencsak jó.

A brit múzeumok annak érdekében, hogy megtartsák az országban a nagyon értékes műalkotásokat, összefogtak az adóhatósággal, és megegyeztek, ha valaki még életében pénz helyett egy múzeumnak adományoz egy tulajdonában lévő műkincset, akkor örökösödéi illeték kedvezményt szerez a rokonoknak.

Ez két szemszögből is hasznos. Előfordulhat, hogy a családnak egyáltalán nincs pénze kifizetni az illeték összegét, és legrosszabb esetben elveszíthetik mindenüket. A másik az, hogy egy brit múzeumnak átlagosan 100 ezer font áll rendelkezésére egy évben műtárgyak vásárlására, amely azok értékéhez képest nevetséges összeg.

Eddig Nagy Britanniában 32 műtárgy került a múzeumok gyűjteményébe, összesen 25,3 millió font értékben. Az ezekhez kötődő az adóhatóság által adott illetékkedvezmény pedig 13,8 millió font volt, ami ha belegondolunk nagyon szép összeg. Tehát ha nagy értékű festmény kerül a birtokunkba, megfontolandó, hogy múzeumnak adományozzuk azt.

Mi a helyzet Magyarországon? - Kezdjük az alapokkal!


Az öröklési illetéket akkor kell fizetnünk az államnak, ha valamilyen haláleset folytán örökölünk, és így jutunk valamilyen vagyontárgyhoz. Az illeték tárgya maga az örökség, vagyis ház, lakás, termőföld, haszonélvezeti jog, ingóságok stb.

Az illetéket az örökösök abban az arányban fizetik meg az adóhatóságnak, amilyen arányban örököltek.

A fizetendő összeg:

Az örökösödési illeték mértéke a következő táblázatban van összefoglalva, amit jól meg kell nézni, hogy tisztában legyünk a saját esetünkkel:


Eladhatom amint örököltem:

Ha örököltünk, és az valamilyen ingatlan, akkor meg kell várni, hogy bejegyezzenek az ingatlan nyilvántartásba mint tulajdonost. Ez egy kis időbe telik, mivel szükséges hozzá közjegyző, valamint Földhivatali bejegyzés is, de azt már nem kell megvárni, hogy az Illetékhivatal megállapítsa az illeték mértékét, így már eladhatjuk az ingatlant.

Kedvezmények, és a fizetés elkerülése

Kedvezmények, és a fizetés elkerülése


Nem fogadjuk el a részünket:
Amennyiben örököltünk, de lemondunk az örökölt vagyontárgyakról, nem kell megfizetni az illetéket. De ha ezért valamilyen ellenszolgáltatást kapunk, akkor azt alapul véve egy másik illetéket szed be tőlünk az állam, ajándékozási illeték címen. A másik eset, hogy visszautasítjuk az örökölt vagyontárgyat, és nem kell megfizetni az illetéket utána. Bár mind a két esetben ha magánszemély kapja meg a mi részünket, akkor neki kell megfizetni az illeték összegét.

Mikor nem kell fizetni semmit:
Vannak esetek, amikor az öröklő fél mentes az illetékfizetési kötelezettség alól. Ilyen például, ha hazai tudományos, művészeti, oktatási, vagy közjóléti célra ajánljuk fel az örökséget. Örökölhetünk házastársunktól is illetékmentesen mondjuk a lakás használati jogát, vagy a gyerekünktől, ha az kiskorú. Abban az esetben ha az örökség telek, és az adóhatóságnál bejelentjük, hogy 4 éven belül lakást fogunk rá építeni, szintén nem kell fizetni.
A legjobb esetek, amikor örökölhetünk, nyilvánvalóan azok, amelyek után nem kell fizetni, mégsem jár semmilyen kötelezettséggel, mint például a lakásépítés. Ha ingó dolgot öröklünk, és annak értéke nem haladja meg a 300 ezer forintot, nem kell utána fizetni. Pénzt is örökölhetünk illetékmentesen akkor, ha azt takarékbetét formájában kapjuk meg. Ide tartozik még ezek mellett a gazdasái társaság tagjának vagyoni betétei (üzletrész) is, ami szintén nem tartozik az illetékfizetés kötelezettség hatálya alá.

Gyerekek kapják:
Ha kiskorúak vagyunk, vagy a gyerekünk örököl, mindenképpen számításba kell venni azt a lehetőséget, hogy 18 éves kora előtt kifizetjük az illetéket, mert minden év 18 éves koráig 10 százalék kedvezményt jelent a fizetendő összegből, de azért hogy senki ne járjon rosszul, ez legfeljebb 70 százalék lehet.

Vagyis a most 11 éves gyerekünk 8 millió forintot örököl mikor a 18. évét betölti, akkor 11 százalékot kellene fizetni az adóhatóságnak, ami 880 ezer forint. Évenként 10 százalék kedvezményt kap, ha most befizetjük az összeg után az örökösödési illetéket, a hátralévő 7 év miatt 70 százalék kedvezményt kap, így a fizetendő összeg 264 ezer forint.

Termőföldet kapunk:
Ilyenkor valószínűleg a mezőgazdaság támogatásának érdekében az illeték mindössze felét kell kifizetni, de még jobban járhatunk, ha a még családi gazdálkodónak is minősülünk, mert így mindössze 25 százalékát kell befizetni az illeték teljes összegének.

Kisvállalkozó a családban:
Ha valamelyik rokonunk egyéni vállalkozóként működött, és mi örököljük a vállalkozást, akkor egy sor kedvezményt vehetünk igénybe, ha még 3 évig folytatjuk az üzletét.
Ha házastársak voltunk, akkor az adóhatóság az illeték alapjának 50 százalékát (de legfeljebb 5 millió forintot) nem fog rajtunk behajtani. Egyéb rokonok esetében ez 25 százalék, de legfeljebb 2,5 millió forint.
Viszont vigyázni kell, mert ha valamilyen elháríthatatlan ok hiányában szüntetjük meg 3 éven belül a vállalkozást, az adóhatóság a annak az összegnek a kétszeresét fogja rajtunk követelni, amivel kevesebbet fizettünk ki.

A fentiekből látszik, hogy a legtöbb esetben az illetékfizetési kötelezettségünket nem kerülhetjük el, de azért vannak lehetőségek szép számmal annak csökkentésére, vagy arra, hogy ne fizessünk semmit az illetékes hatóságnak. Érdemes ezekkel a tényekkel tisztában lenni, mert senki nem szeretne váratlan fizetési felszólítást kapni, vagy olyan terheket róni a családjára és rokonaira amik talán elkerülhetőek lennének.
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házVeszprém - Balatonalmádi
Eladó Lakóingatlan - családi ház

SZERETNE BALATONALMÁDI KEDVELT, NYUGALMAS FELSÕ VÁROSRÉSZÉBEN, CS...

Eladó - Lakóingatlan - garázsBudapest - 14. kerület
Eladó Lakóingatlan - garázs

Társasház belsõ kertjében álló, 15 m2-es, saját tul...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Szigetszentmiklós
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Korrekt áron nagy méretû ház eladó! Szigetszentmiklóson a...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásKomárom-Esztergom - Tatabánya
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

ÚJÉPÍTÉSÛ, KÖRNYEZETBARÁT, MEGÚJULÓ ENE...


Ingatlan Max