ingatlan

...- itt a legdrágább és legolcsóbb megyék rangsora!

Használt ingatlanok: óriási csalódás nyugaton!


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félPest - Tököl
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

Tököl csendes, átmenõ forgalomtól mentes utcájában, z...

Kiadó - Lakóingatlan - tégla lakásVeszprém - Veszprém
Kiadó Lakóingatlan - tégla lakás

Veszprém északi egyik legforgalmasabb kereskedelmi-és iparterületén, 2500 m2-es sík területbõ...

Megdöbbentő eredmények - itt a legdrágább és legolcsóbb megyék rangsora!

Budapest az ország és a hazai ingatlanpiac közepe, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy itt juthatunk legdrágábban lakáshoz és családi házhoz, míg az ország többi részében a fővárosi árakhoz szokott szemünk egészen alacsonynak látja a négyzetméterárakat. De vajon a Duna két oldala között tapasztalható különbség az egész ország területét átjárja, és a lakásárak ténylegesen hozzáidomulnak a bérszínvonalban tapasztalható különbségekhez?


A legdrágább és a legolcsóbb megyék rangsorát kutattuk a hazai ingatlanügynökségek és online ingatlankereső portálok adatbázisában. Az eredmény korántsem meglepő: a megyékben tapasztalható átlagos lakásárak keletről nyugat felé haladva nőnek egyre magasabbra.

Ám mielőtt még megismerkednénk a két szélsőértéket adó megye nevével, nézzük meg, hogyan változtak az átlagos négyzetméterárak az elmúlt években a Dunán innen és túl. Cikkünk elkészítésében az OriGoIngatlan, az Otthon Centrum, az Ingatlan.com és az Ingatlan.net volt segítségünkre.

Használt lakásárak három verzióban

Lássuk, milyen módon változtak az ingatlanárak az elmúlt hat évben a 2001-es évhez viszonyítva, vagyis, hogy 2007-ben mennyivel kell többet fizetnünk egy lakásért, mint amennyit 6 évvel ezelőtt kellett volna.

Az általunk vizsgált időszakban a legnagyobb növekedést Tolna megye és Szekszárd produkálta, ahol tavaly közel 200 százalékkal került többe egy ingatlan négyzetméterenként mint öt évvel azelőtt. A szárnyalás azonban nem élte túl a megszorításokat, a növekedési ütem visszaesett, így idén pedig már egyharmaddal kevesebbért vásárolhatnak a dunántúli megyébe vágyók ingatlant.

Mivel egy adatbázist vizsgáltunk, azt az értéknövekményt látjuk, amely az ide bekerülő ingatlanok esetében érvényes, ezért a bnnünk kialakult kép torzíthat némileg, előfordulhat például, hogy a két különböző évben nem azonos településről adtak fel hirdetést, amely egy megyén belül és persze lakástípusonként is jelentős különbséget okozhat. Nem tudunk ezért tehát arany igazságot mondani, a tendenciák azonban figyelemre méltóak még akkor is, ha nem sikerült a torzító tényezől eltávolításával tisztára rostálni a képet.


Talán sokakat meglephet, de jelentős növekedési ütemet mutattak a keleti régió megyéi, ahol az árak emelkedése, Jász-Nagykun-Szolnokot kivéve, most is töretlen. Az árak növekedése egyre nagyobb érdeklődésről tanúskodik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az ingatlanpiac erős visszaesést mutatott a 2002-es országos boom után.


Hajdú-Bihar megye és Debrecen esetében is stagnálásról számolhatunk be, az átlagos négyzetméterár a használt lakások esetében két teljes esztendeje 180 ezer forint környékén található. Borsodban ezzel szemben lassú ütemű növekedésről beszélhetünk, az árak azonban, az OrigoIngatlan adatai szerint, még mindig körülbelül csupán 20 százalékkal haladják meg a 2001-es értéket.


A legnagyobb csalódás a nyugati országrészt választókat érte az elmúlt másfél évben. A kínálati árak jelentős mértékű csökkenése ugyanis beszédes, eszerint manapság már az eladók is tisztában vannak a helyi piac egyre romló helyzetével. A legnagyobb veszteséget a Zala megyeieknek kellett elkönyvelniük, itt nem csupán mérséklődött, de a 2001-ben jellemző árak alá zuhantak a négyzetméterárak.

Megyék rangsora - középen van a lényeg...

Új lakások Dunán innen és túl

Az ingatlanpiaci visszaesés az új ingatlanok árára is hatással volt Tolnában, ahol a szép ívű növekedést az újonnan épített lakások esetében is súlyos esés követte 2006-ban. Egyébiránt az ingatlanok ára átlagosan körülbelül 35-40 százalékkal növekedett a teljes ország területén az elmúlt 6 évben.


A kelet-magyarországi megyék közül egyedül Csongrád és Heves mutat némi megtorpanást, csökkenést. Itt csupán 35 százalékkal magasabbak az árak a bázisértéknél, míg a növekedés Békés és Bács-Kiskun esetében elérte a 60 százalékot.


A legolcsóbb és legdrágább megyék: mi lesz veled kelet?


S végül lássuk, hogyan végeztek a megyék a négyzetméterárak alapján kialakított rangsorban. A könnyebb összehasonlítás kedvéért a Budapestre jellemző átlagos árat is feltüntettük a diagramon.


A végeredmény egyáltalán nem meglepő a legdrágább Pest megye, ahol Budapest közelsége az agglomeráció egyes részein is jelentős mértékben felhúzta az árakban. A lista végén pedig a keleti megyék sorakoznak, vagyis Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és az egri borvidéktől híres Heves.

A legdrágább és legolcsóbb megyék rangsorának érdekességét azonban nem a rangsor elején lévők vagy a végén kullogók adják. Ha végigtekintünk a felsorakoztatott megyéken, már korántsem olyan egyértelmű a nyugati megyék dominanciája az árakat tekintve. Az első öt közé például felzárkózott az igencsak keletinek tekinthető Szabolcs-Szatmár és Hajdú-Bihar is. A település ingatlanárainak növekedésében pedig jelentős szerepet játszhatott az M3 Debrecenig tartó szakaszának megépítése.

Emellett nyugati megyékkel is találkozhatunk az olcsó megyék között: negyedik lett például Vas, de hátulról és Borsod-Abaúj-Zemplénhez közel végzett Somogy és Zala is.

Forrás: http://www.penzcentrum.hu/cikk-1006887-1.html 

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Fejér - Velence
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Velencén, néhány éve parcellázott, zárt magánterületen, 1 020 nm összközmûves telek eladó. A ...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásHajdú-Bihar - Hajdúnánás
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Hajdúnánás belvárosában eladó egy 1. emeleti, világos, két külön nyíló szobás, 53m2-es, egye...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBékés - Orosháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Orosháza belvárosában, csendes, kultúrált lakók&ou...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Kismaros
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó Kismaros egyik fõ utcájában egy 110 nm-es, 1960-as években ...


Ingatlan Max