ingatlan

Panelek olcsón, villák drágán

Nyíregyháza és Békéscsaba ugyan más-más adottságú megyeszékhely,


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Békés - Csabaszabadi
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Csabaszabadiban, forgalmas fõút mellett, kínálok eladásra vagy a...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Fót
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Fóton, Budapesttõl kb. 20 km-re, egy csendes, rendezett, családiházas k&...

ám mindkettő lakáspiacát a fizetőképes kereslet erős szűkülése jellemzi. Ennek ellenére bizakodók a fejlesztő cégek, és lassú tempóban ugyan, de újabb lakásépítéseket terveznek.

A NAPI Gazdaság cikke

Nyíregyházán három éve pang a lakáspiac, ami árengedményre késztette a tulajdonosokat, legyen az magánszemély vagy lakásfejlesztő cég - a használtlakás-piacon például ez akár 1-1,5 milliót is jelent a korábbi árból. Jelentős árengedmény különösen a panelek esetében figyelhető meg, s bár ezekből sok van a kínálatban, a kereslet a jelentős fenntartási költségek miatt annál gyérebb - mondja Görömbei Istvánné, a helyi Pátria Ingatlanközvetítő Iroda ügyvezetője. Egy jósavárosi másfél szobás panellakásért három éve még 7,5-8 millió forint közötti összeget kellett letenni, ma már 5,5-6 millióért is „el lehet vinni". Örökösföldön vagy például az érkerti városrészben az 51-55 négyzetmétereseket 6,5-7 millió, a 30 négyzetmétereseket pedig 6 millió forint körüli áron kínálják, de a 21 négyzetméteres minigarzonok a korábbi 6-6,5 millióval szemben 5 millióért cserélnek tulajdonost. Csökkent a téglaépítésű kis lakások, például a 21 négyzetméteres minigarzonok ára is, a korábbi 6-6,5 millió helyett többnyire 5 millióért cserélnek tulajdonost. A téglából készült társasházakban kialakított 60 négyzetméteres lakások ára napjainkban 10-12 millió forint között mozog. Használt sor-, iker- és önálló családi házakból szintén széles Nyíregyházán a kínálati paletta, az árak is nagy szóródást mutatnak, egy ilyen ingatlanba 22-50 millió forint közötti összegért lehet beköltözni. Az ingatlanszakember jelezte, luxusvillák is keresik új gazdáikat, ám kereslet híján az eladók 150-200 milliós igénye kielégítetlen marad.


Szabolcs-Szatmár megye székhelye új lakásból sem szenved hiányt, a foghíjtelkeken több helyen is épültek társasházi, valamint a nagyobb beépítetlen területeken lakóparki lakások. Mára azonban a fizetőképes kereslet visszaesésével a hasonló vállalkozói lakóingatlan-fejlesztések üteme lelassult: egy részük befejezése elhúzódik, néhány tervezett projekt pedig el sem indult. A már tető alá hozott vagy a folyamatban lévő új építésű, jellemzően a fiatalok által keresett lakások négyzetméterára 220-265 ezer forint. Az elmúlt években az önkormányzat elsősorban a korszerű bérlakások számának gyarapításával járult hozzá a város lakásállományának minőségi javításához, az utóbbi hat év során összesen 212 új, szociális és költségalapú bérlakás épült. Idén a város pályázatot írt ki a volt Báthori laktanya épületeinek bérlakásokká történő átalakítására, illetve további bérlakások építésére - több mint 40 lakással számolnak a megyeszékhelyen.


A lakásfejlesztők a többi alföldi megyeszékhelyhez hasonlóan szintén felfedezték Nyíregyházát, melynek eredménye a számokban is mérhető: a polgármesteri hivatal építéshatósági osztályától kapott adatok szerint 2001-től 2006 végéig 1250, idén május végéig pedig 409 új lakást, illetve családi házat vettek használatba. Az egyik lakásfejlesztéssel foglalkozó cég, a Nyír-Komplett Kft. 2002 és 2006 között több mint 400 saját maga által épített lakást értékesített és újabb beruházást tervez, a Kelet-Saxum Holding Kft. pedig egy 220 lakásos lakópark kialakításába kezdett.

Ez utóbbi fejlesztés felső középkategóriás kialakítású, egyedi fűtéses lakásaiból 100 már elkészült: a 35-70 négyzetméteres otthonok négyzetméterét 240 ezer forintért kínálják. Ugyancsak 150 lakásos lakóparkot épít két ütemben Bujtosliget néven a tizenhét éve a városban jelen lévő Kalevala Kft. Az eddig nagyjából 400 lakást átadó cég az előbbiekkel együtt nem tart attól, hogy nem talál vevőt új otthonaira, amit jelez, hogy a jövő év nyarára egy 29 lakásos társasházat, hat-hét éven belül pedig az örökösföldi részen egy újabb, 400-500 lakásos lakóparkot tervez. A társaság a lakásokat átlagosan 250 ezer forintos négyzetméteráron értékesíti.


Békéscsaba ingatlanpiacán néhány esztendeje stagnálás tapasztalható. Kínálat minden lakásfajtából van, a szűkülő fizetőképes vásárlóerő azonban nagyon „árközpontú". Ezért legyen új társasházi vagy használt otthont kínáló a tulajdonos, sikeres értékesítésre többnyire csak akkor számíthat, ha lejjebb megy az általa kikalkulált, a vevők szerint azonban túl magas árral - mondja Leszkó György, a helyi Leszing Ingatlan Kft. tulajdonos ügyvezetője.

Az eladó lakóingatlanok közül a belvárosi belső magban található, kisszámú, a múlt század elején épült, 80-100 négyzetméter alapterületű polgári társasházi lakások viszonylag gyorsan gazdára lelnek: négyzetméterükért 180-250 ezer forint közötti összeget kell letenni. Ennél jóval bővebb a kínálat a régi belvárosi, úgynevezett gazdaházak helyén a hetvenes években tető alá hozott, négyszintes, gázfűtéses, téglaépítésű társasházi - többségében felújításra szoruló - lakásokból. Méretük 50-70 négyzetméter között van, négyzetméteráruk pedig 180-200 forint.

Lakótelepekben Békéscsaba is bővelkedik, ezek között a panelek is jelen vannak, sőt a lencsési és a millenniumi városrészekben a központi és a gázfűtéses panellakások egyaránt megtalálhatók. Előbbiek 140-160 ezer, utóbbiak pedig 150-180 ezer forintos négyzetméteráron találnak gazdára. A Kulik lakótelep hatvanas évekbeli, szintén gázfűtéses, 50-55 négyzetméteres lakásai közül főleg a felújított otthonok tulajdonosai számíthatnak arra, hogy viszonylag rövid időn belül elkel a lakás, négyzetméterenként mintegy 150 ezer forintért. A családi házak szegmensében a belvároshoz közel fekvő részeken - ahol a 800-1500 négyzetméteres, jó adottságú házhelyek ára eléri a 15-20 millió forintot - a harmincéves, sajátos kialakítású, polgári jellegű, összkomfortos, 150 négyzetméteres gazdaházakért 40-50 millió forintot is elkérnek, a többi városrészben a tíz-tizenöt éves, 120-150 négyzetméteres, tetőteres önálló családi házak ára 28-30 millió, az öt-hat éve felhúzott, hasonló méretűeké pedig 25-35 millió forint között szóródik. Régi, a húszas-harmincas években épített, a Körös partján fekvő villaépületekre ritkán akad vevő, ha mégis, jellemzően 50-80 millió forintot fizetnek az ingatlanért.


Új lakást szintén több helyen kínálnak a városban, négyzetméteráruk 220-280 ezer forint között mozog. A vállalkozók által épített új társasházi és sorházi lakások iránt ugyan mutatkozik némi visszafogott kereslet - elsősorban a fiatalok (korábban a közalkalmazottak) részéről -, ám a fizetőképes vásárlói kör szűkülése miatt több hasonló projekt lakásai gyakran hosszú ideig eladatlanok. A Békéscsaba polgármesteri hivatalának építéshatósági csoportjától kapott adatokból egyébként kiderül: az elmúlt öt évben összesen 1108 új lakást adtak át, néhány éve azonban visszaesett a városban az építési kedv. Amíg 2004-ben például 327 lakásra adott ki a hatóság használatbavételi engedélyt, addig 2005-ben ez a szám 256-ra, tavaly pedig 148-ra csökkent.


Természetesen az új otthonok iránti kereslet mérséklődését megérzik a lakásépítő cégek is. Az egyik legnagyobb helyi fejlesztő, az 1998 óta a városban több száz új otthont átadó BÁÉV Zrt. lakásainak értékesítését végző BÁÉV Ingatlan Kft. ügyvezetője, Tóth Anikó elmondta: 2005-től tapasztalják a kereslet lanyhulását, így az értékesítés lassulását. Ezért most futó 120 lakásos projektjüknél 5 százalékos kedvezményt hirdettek meg a 260-285 ezer forintos eredeti vételárból. Az első 60 lakásba a jövő hónap végén, a második ütemben megépülőkbe pedig novemberben költözhetnek be tulajdonosaik.

 

(NAPI Online)

Forrás: http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=339262&placein=hirkereso_vezeto 

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Területek-Telkek /egyéb/           - telek lakóingatlanhozVeszprém - Veszprém
Eladó Területek-Telkek /egyéb/ - telek lakóingatlanhoz

Veszprém Pajtakert városrészben, a Fûrész utcában K-i és DK-i irányú örök panorámás, 778 m2-e...

Eladó - Üdülő - hétvégi ház-nyaralóBács-Kiskun - Apostag
Eladó Üdülő - hétvégi ház-nyaraló

ÁlomOtthon ingatlan és hiteliroda kínálja megvételre ezt a...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 16. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

CSAK IRODÁNK KÍNÁLATÁBAN! A++ ENERGETIKÁVAL, HÕSZIVATTY&Ua...

Eladó - Lakóingatlan - sorház-láncház-társasházBudapest - 23. kerület
Eladó Lakóingatlan - sorház-láncház-társasház

ELADÓ a XXIII. kerület csendes kertvárosi Vargatelepi részén...


Ingatlan Max