ingatlan

Megúszható a légkondícionálás

Akár 10 C fokkal is hűvösebb lehet otthonunkban,


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Vácrátót
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Eladó Vácrátót belterületi részén egy 1243 nm-...

Kiadó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 02. kerület
Kiadó Lakóingatlan - társasházi lakás

II. kerületben, Törökvészen, a Bimbó úton , 2023-ban &eac...

ha már a lakáskeresés idején gondolunk a kánikulai napokra - állítja az Elephant Holding. Végvári Gábor, az ingatlanfejlesztő cég műszaki vezetője szerint a nagy üvegfelületekről és napos oldali szobákról sem kell lemondanunk, elég, ha megfelelően tájolt lakást keresünk és alkalmazzuk az árnyékolás alapvető módszereit. Így akár klímaberendezés használata nélkül hűsölhetünk új lakásunkban.

"Léteznek olyan építési és árnyékolási módszerek, melyek nem csak energiatakarékos, de környezetkímélő és egészséges úton szabályozzák a lakás belső hőmérsékletét" - áll az Elephant tanulmányában.

Amennyiben hűvös, nyáron is jól használható lakást szeretnénk, mindenképpen részesítsük előnyben az átmenő alaprajzú lakásokat - javasolja az Elephant szakértője. Az épület különböző oldalai közti légnyomáskülönbség ugyanis kereszthuzatot eredményez, melynek segítségével az esti és a hajnali órákban hatékonyan tudjuk visszahűteni a környezetünket, a felmelegedett falakat és a bútorokat. Amennyiben az átszellőzés nem adott, egy fürdőszobában üzemelő nagyobb teljesítményű szellőző berendezéssel is mozgásba hozhatjuk a meleg levegőt.

A hálóhelyiségekben az északi, észak-keleti oldalon lesz üdítő a pihenés, de erre a homlokzatra kerülhet a konyha és az élelmiszertároló kamra is. A legjobb, ha a nappali helyiségek - beleértve az erkélyt is - déli, délnyugati tájolásúak. Az Elephant szakembere azt is kiemelte: azokat az otthonokat érdemes keresni, melyek ablakai és erkélye fölött épített árnyékolás található.

Árnyékolás

A mediterrán építészetre és a magyar parasztházakra (veranda, tornác) is jellemző árnyékolás ősi módszere a modern lakóparkokban az ablak fölé nyúló erkélysor vagy kiugró tetőszegély formájában jelenik meg. Ez a megoldás a meredeken érkező nyári napot jól árnyékolja, ugyanakkor télen beengedi a lakásba a laposan érkező, jótékony sugarakat.

Ha már kiválasztottuk a lakásunkat és ablakaink fölött nem gondoskodik erkélysor vagy tetőszegély az árnyékolásról, jó szolgálatot tehet egy textil napellenző is. Ez a szezonális eszköz hatékonyan akadályozza meg, hogy a nyílászárók előtti levegőt ne melegítse át a nap, védőréteget képezve a lakásunk bejáratában.

Remek ötlet a teraszon vagy erkélyen felépített pergola. A favázon futó növények nem csak az árnyék segítségével, de természetes párolgásuk miatt is hűtik a környezetet.

Redőny, spaletta

Ha a színes textillel nem szeretnénk feltűnést kelteni és a pergolához esetleg kevés a hely, választhatunk más megoldást is. Végvári szerint mindenképpen érdemes ragaszkodni a külső árnyékolás, redőny esetleg spaletta használatához. A hőség elleni védekezés ugyanis csak akkor lehet hatékony, ha a napsugarak bejutását már az üvegfelületen kívül megakadályozzuk.

Összefoglalva, egy megfelelő tájolású lakás jó árnyékolással és átgondolt szellőztetéssel tartósan biztosítja az élhető, akár 10 Celsius fokkal is alacsonyabb hőmérsékletet, így a kánikulai napokon is energiatakarékos és egészséges környezetet biztosíthatunk.

A jövő zenéje

Amennyiben mégis klimatizált helységekre van szükség, az Elephant Holding szakértője szerint a jövő a fal, illetve a födém hűtő-fűtő technológiákban van, ahol a falban és a mennyezeti burkolat mögött futó vezetékrendszer gondoskodik a helység temperálásáról. "Ezek a rendszerek nem csupán jóval egészségesebbek a hagyományos klíma berendezéseknél, de mivel nagy felületen fejtik ki hatásukat, jobb közérzetet biztosítanak és jóval energiatakarékosabbak is. A lakásban érzékelhető nyári meleg elsősorban a falak átmelegedésével válik igazán kellemetlenné, ezért, ha a nyári napokban a falak hűvösen tartásáról gondoskodunk, jóval kevesebb energiát kell a szoba levegőjének hűtésére fordítani. A megfelelő árnyékolással kombinálva ez a rendszer a ma elérhető legcélszerűbb és leginkább környezetbarát megoldás" -állítja a szakember.

Forrás: http://www.piacesprofit.hu/?r=15320

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Zsámbék
Eladó Lakóingatlan - családi ház

  Álomotthon karnyújtásnyira! Tervezéstõl akár bek&o...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Leányfalu
Eladó Lakóingatlan - családi ház

  Álomotthon karnyújtásnyira! Tervezéstõl akár bek&o...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 02. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Pasarét kedves, csendes, rövid utcájában eladó egy felsõ eme...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Fejér - Rácalmás
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

RÁCALMÁSON ÉPÍTÉSI TELEK ELADÓ! Dunaújv&aac...


Ingatlan Max