ingatlan

Ingatlanadó nélkül is sokat kell fizetnünk lakásaink után

A lakásunk után sokszor és sokat fizetünk az államnak különböző jogcímeken.


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telekPest - Domony
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Domony-Domony-völgyben a II. Horgásztó feletti részen 814nm-es üdülõtelek várja új tulajdonos...

Eladó - Lakóingatlan - családi házKomárom-Esztergom - Esztergom
Eladó Lakóingatlan - családi ház

BELVÁROS KÖZELSÉGE!!! ELADÓ Esztergom belvárosához közel a Simor János utcában 110 nm-es 4 s...

Kell fizetni vásárlás után, eladás után, örökléskor, ajándékozáskor. Már most is fizethetünk ingatanadót, ha olyan településen lakunk, és luxusadót, ha drága az házunk. És az ingatlanadót még be sem vezették.

Még javában tart a vita arról, mikor és hogyan vezetik be az ingatlantulajdon után fizetendő adót. Az ingatlantulajdont nem lehet eltitkolni, így viszonylag könnyű adót kivetni rá, vagy illetéket beszedni. Összeszedtük, milyen ingatlannal kapcsolatos adókat, illetékeket kell fizetnünk az államnak.

Vásárlás

Új lakások vásárlásánál ki kell fizetni a húszszázalékos áfát. Építkezésnél az építőanyagok áfáját fizetjük ki, így itt sem úszhatjuk meg ezt az összeget.

Használt lakás vásárlásásnál úgynevezett visszterhes átruházási illetéket is kell fizetni. Ennek alapja a lakás forgalmi értéke, négymillió forintig két százalék, az ezt meghaladó rész után pedig hat százalék. Egy nyolcmillió forintos lakásnál négymillió forintig két százalékot, vagyis nyolcvanezer forintot fizetünk, az e fölötti rész, a második négymillió forint után hat százalékot, 240 ezer forintot. Nyolcmillió forint értékű használt lakás vásárlásakor tehát összesen 320 ezer forint illetéket kell befizetünk.

Itt azonban vannak kedvezmények, illetve mentességek. Ha a vásárló lakásépítési kedvezményben részesül - például szocpolt kap -, levonhatja az alapból. Telekvásárlásnál nem kell fizetni, ha a tulajdonos vállalja, hogy négy éven belül lakóházat épít rá. Az 35 évnél fiatalabbak is kapnak ötven százalék kedvezményt (maximum 40 ezer forintig), ha a lakás forgalmi értéke nem több nyolcmillió forintnál.

Eladás

Ingatlan eladása után személyi jövedelemadót is kell fizetnünk, ennek mértéke a keletkező jövedelem 20 százaléka. Jövedelemnek a bevétel és a levonható költségek különbözete minősül. Ha az ingatlant az eladás előtt öt éven belül vásároltuk, a teljes összeg után kell adózniunk. Ezután a tizenötödik évig évi tíz százalékkal csökkenthető a jövedelem, tehát ha hét éve vásárolt ingatlant adunk el, a jövedelem húsz százalékkal csökkenthető.

Nem kell adózni 15 évnél régebben szerzett ingatlanok eladása után. Nem kell adót fizetni, ha a lakás eladása előtti 12 hónapon belül, vagy az azutáni 60 hónapon belül lakást veszünk.

Ajándékozás és örökség

Az örökösödési illetéket az ingatlan értéke után kell megfizetni. Az összeg meghatározására három csoportot alakítottak ki. Az elsőbe tartoznak a közeli hozzátartozók, a másodikba a távoli rokonok, a harmadikba mindenki más. Lakástulajdon öröklésénél az első csoportba tartozóknak 2,5 százalékot kell befizetni 18 milliós értékhatárig, 18-35 millió forintig 6 százalékot, 35 millió forint feletti rész után 11 százalékot.

Lakás ajándékozásánál öt százalék a fizetendő összeg 18 millió forintig, 18-35 millió forintig nyolc százalék, 35 millió forint feletti rész után 12 százalék az illeték.

Kommuniális adó és luxusadó

Helyi szinten már több kerületben, településen bevezették az ingatlanadót. Mértéke általában évi 10 és 14 ezer forint között mozog.

Januártól lépett életbe a luxusadó, amelyet a 100 millió forintnál értékesebb, magánkézben lévő lakóingatlanokra vetettek ki. Az adó mértéke az ingatlan 100 millió forint fölötti részének 0,5 százaléka, egy 110 milliós milliós ház esetén tehát évi 50 ezer forintot kell befizetni

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 13. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Új építésû luxuslakások a belváros szívében 2019. év végi átadással. Jól kihasználható terekk...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 12. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Széchenyi hegy tetején eladó egy örök panorámás, minden igényt kielégítõ, nyolc szobás, luxus...

Eladó - Lakóingatlan - építési telekBaranya - Pécs
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Pécs történelmi belvárosában 1181 m2-es terület, építési tervekkel együtt eladó, amelyre össz...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Áporka
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Ön megálmodja, mi valóra váltjuk ? új építésû lakóparkban Áporkán. Egyedi igényei alapján kö...


Ingatlan Max