ingatlan

Lanyhult az ingatlankereslet

A gazdaság lassulása az ingatlanpiacra is kedvezőtlen hatást gyakorol,


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 07. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Budapest 7. kerületében, a Körúton belül, a Dohány utcánál eladó szép, liftes házban egy 2. e...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHeves - Tarnaméra
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Vályogból és szilikátból épült ingatlant bocsájtunk áruba. Tetõ fedése palával megoldott a be...

lanyhult a kereslet a fővárosban és az agglomerációban a lakások és az építési telkek iránt.

Liskáné Polya Lenke, az Ecostat Kormányzati Gazdaság- és Társadalom-stratégiai Kutató Intézet szakértője a felméréshet hozzátette, hogy visszaesett az új otthonok építésének üteme is. Amíg 2004-ben 44 ezer lakás épült az országban, addig az elmúlt évben 34 ezer, az idén pedig 32 ezer otthon fölé kerülhet tető. Ez a mennyiség csupán a meglévő 4,2 millió lakás szám szinten tartásához, a lebontásra ítéltek pótlására elegendő - tette hozzá.

Új és régi sztárok

Budapesten és az agglomerációban az ingatlanok értékének növekedése mérséklődött, az idén alig éri el a 3-4 százalékot. Ezen belül viszont nagy a szóródás. A Várban, a Gellért-hegyen és például az Andrássy úton a négyzetméterenkénti 1-1,5 millió forintos áron kínált lakások is elkelnek, ezzel szemben a lakótelepi panellakásokat gyakran 10 millió forint körül is nehéz eladni. Pedig a magas közös költségek miatt sokan szabadulnának az ilyen lakhelyüktől - jegyezte meg a szakember.

Néhány, korábban jellemzően olcsó lakások hírében álló helyen viszont hírtelen megindultak felfelé az árak. A leendő kormányzati negyed közelében például a Nyugati pályaudvar környékén lévő otthonok rövid időn belül akár 50 százalékkal is többet érhetnek Liskáné Polya Lenke szerint. Hasonló a helyzet az M0-ás körgyűrű épülő északi szakasza mentén.

Felkapott agglomerációk

Az elemző elmondta azt is, hogy a nagy építési telek túlkínálat miatt az agglomeráció nagy részében megtorpant az ilyen ingatlanok értékének növekedése, de például Vecsés, Maglód, Gyömrő, Pécel felkapott településnek számít. Több ipari létesítmény, logisztikai központ épül ezeken a helyeken, új munkahelyek is létesülnek, így a telekárak is 5-7 százalékkal emelkednek ebben a régióban és 10 ezer forint körül kínálják őket.

Ez az ár még mindig jóval elmarad a budai oldal agglomerációs telekáraitól, ahol viszont alig emelkednek az árak. Például Biatorbágyon, Törökbálinton vagy Érden 15-20 ezer forintért lehet közműves építési telekhez jutni.

Mérséklődött a házépítés

Az ingatlanpiaci mozgásban új jelenség, hogy a főváros környéki lakótelep építési láz erősen csillapodik. Éveken át Budapestről ezrével költöztek ki a családok a jobb levegőjű, több zöldet kínáló lakóparkokba.

Ma már sokan visszatérnek a fővárosba, mert jobb az egészségügyi ellátás, közelebb a kórház, a gyereknek az iskola. Egyes, az agglomerációban lévő, nemrég még drága lakóparkok lassan kiürülnek, a lakók összetétele megváltozik és a szlömösödés, a lepusztulás jelei tapasztalhatók - mondta Liskáné Polya Lenke.

Forrás: http://www.fn.hu/index.php?id=6&cid=167396 

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 09. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Eladóvá vált egy 58nm-es 3. emeleti teljesen újszerû két szobás, étkezõkonyhás, erkélyes inga...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Fejér - Székesfehérvár
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Megvételre kínálok a Feketehegyen egy 3200 nm-es, többlakásos társasház építésére is alkalmas...

Eladó - Lakóingatlan - családi házKomárom-Esztergom - Esztergom
Eladó Lakóingatlan - családi ház

ELADÓ HÁZ ESZTERGOM BELVÁROSÁBAN!!! Eladó Esztergomban, a Deák Ferenc utcában egy 125 nm has...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Kóka
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Teljesen felújított vegyes falazatú családi ingatlan vált eladóvá Kókán. 1400 nm-es összköz...


Ingatlan Max