ingatlan

2,5 millióért eladják a házad: egy tuti üzlet sötét oldalai

Nemrégiben szóltunk arról, hogy a lakáseladáskor az ingatlanügynökségek...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Göd
Eladó Lakóingatlan - családi ház

OKOS OTTHON, CSODÁS KÖRNYEZETBEN! TEKINTSE MEG ÉLÕBEN, A KÉPEK &Ea...

Eladó - Lakóingatlan - panel lakásVeszprém - Veszprém
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

Veszprém, JUTAS lakótelepen 54m2-es, ERKÉLYES, 2 SZOBÁS, PANELL...

segítségének igénybevétele akár milliós nagyságrendű többletköltséget, vagy másképpen elmaradt hasznot is eredményezhet. A megkötött szerződésektől pedig már nem lehet visszalépni, így jobb előre megfontolni, vajon érdemes és okos döntés-e ekkora összeget áldozni a segítség fejében?

A visszaesést mutató amerikai piac eladói is hasonló problémákkal küzdenek, amikor meg kell hozniuk a nagy döntést miszerint érdemes és szükséges-e egy átlagos ingatlan esetében is 2,5 millió forintot a "biztonság és a könnyebbség kedvéért" átengedniük a vételárból az ingatlanügynököknek.

Az ügynökség igénybevételét ellenző piaci szereplők szerint ugyanis az évekkel ezelőtt meghatározott hat százalékos jutalék túlságosan nagy szeletet hasít ki a vételárból, amely az évek folyamán jelentős mértékben növekedett. Így fordulhat elő, hogy az átlagos lakás esetében, amelyhez az amerikaiak a legfrissebb statisztikák szerint 220 ezer dollárért, vagyis közel 40 millió forintért juthatnak hozzá, a jutalék eléri a 2,5 millió forintot.

Az igencsak magas plusz költség azonban nem csupán az eladó hasznát rövidíti meg, de jelentős mértékben ronthatja az eladás esélyeit egy átlagingatlan esetében, mert a vevő nem szívesen enged a vételárból, a hat százalékos jutalék összegét azonban, abban az esetben, ha egyedül értékesít, felhasználhatná arra, hogy a környező ingatlanokkal szemben versenyelőnyt szerezzen az alacsonyabb árral.

Emellett egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint, abban az esetben ha a jutalék mértékét is figyelembe vesszük, az ingatlanpiac kínálati oldalának szereplői nem kaptak magasabb összeget a lakásukért, házukért ha ingatlanügynökkel dolgoztak, mintha egyedül vágtak neki a nagy kalandnak.

A hazai helyzetről az árak tekintetében nincsenek pontos információink, az eladásig eltelő idő hosszáról azonban igen. Bár az amerikai kutatók szerint az ingatlan tanácsadók ebben a kérdésben is csupán enyhe előnnyel rendelkeznek, a magyar piacon az arány 6:2 hónaphoz, vagyis abban az esetben ha egyedül próbálkozunk közel háromszor annyi ideig tart az eladás.

A közvetítők segítségét elutasítók a jutalékon kívül megemlítik még az értékbecslés milyenségének kérdését, tartózkodásukat azzal indokolják, hogy bizonyos szegmensekben az eladók gyakorta sokkal inkább naprakészek a piaci árakkal kapcsolatban, és tudják az eladásra szánt ingatlan milyen speciális tulajdonságokkal rendelkezik, amely a hozzáértő vevő számára plusz értéket jelent.

Mindemellett bár hazánkban is találhatunk olyan forrást, amely a minél gyorsabb és egyszerűbb információszerzést célozza, a tengerentúlon jóval nagyobb azon szolgáltatások köre, melyeket igénybe vehet az eladó a piac minél behatóbb megismerése érdekében.

Ennek ellenére még az ingatlanügynökségek ellenzői is úgy vélekednek bizonyos esetekben érdemes igénybe venni a közvetítőcégek által ajánlott szolgáltatásokat, így például abban az esetben, ha az ingatlan tulajdonságaiból adódóan csupán egy szűk kör számára ajánlható, illetve akkor ha az eladást valamilyen oknál fogva fel kell gyorsítani.

Az Egyesült Államokban a tavalyi évben közel 1,2 millióan próbálkoztak meg az egyedi értékesítéssel, közülük 800 ezren végül sikerrel jártak. Bár a piac adottságai, fejlettsége, és az ingatlanügynökségek szerepe némileg más hazánkban mint a tengerentúlon, a számok arról tanúskodnak, hogy érdemes lehet első körben egyedül körülnézni a piacon s csak azután kérni közvetítők segítségét, hogy felmértük, meghaladja-e erőnket az értékesítés.

Forrás: http://www.penzcentrum.hu/cikk-1006647-1.html 

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - panel lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

Álomotthon ingatlan és hiteliroda kínálja megvételre ezt a...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásGyor-Moson-Sopron - Nagyszentjános
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

KOMÁROMTÓL ÉS AZ IPARI PARKTÓL 15 PERCRE, KÖZVETLEN EL&Eacut...

Eladó - Lakóingatlan - panel lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

Álomotthon ingatlan és hiteliroda kínálja megvételre ezt a...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Budapest - 11. kerület
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Budapest XI. kerület, Pösingermajorban, a Rupphegy lábánál, t&...


Ingatlan Max