ingatlan

Kaotikus viszonyok - Sopron ingatlanpiaca: mit, hol és mennyiért?

Sopronban és környékén az európai uniós csatlakozás után kissé átalakult az ingatlanpiac.


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

TELEK ELADÓ! Nyíregyháza - Oros övezetében, folyamatosan &e...

Kiadó - Befektetési   / logisztikai     - szálloda-vendéglátásBudapest - 09. kerület
Kiadó Befektetési / logisztikai - szálloda-vendéglátás

Háttérkonyha kiadó Kiadó a Ráday utcában köze...

A kereslet csökkent, ugyanakkor megjelent egy teljesen új vásárlói réteg. Mennyiért vehetünk ingatlant a hűség városában?

Az uniós csatlakozás előtt Sopron a bevásárló-turizmusból élt, és ez az ingatlanpiacra is kihatott. Nem ritkán Nyíregyházáról is költöztek a városba, hogy az albérlettől a lakáson át a családi házig végiglakják a várost. Most ugyanezek az emberek ismét megjelentek az ingatlanosoknál, hogy az uniós határokkal együtt ismét keletre költözzenek. A környékbeli települések ingatlanait ugyanakkor egyre gyakrabban veszik meg olyan németek, akiket 1946-ban telepítettek ki az országból. Ők egykori házaikat visszavásárolva Sopron környékén szeretnék fölélni német nyugdíjukat.

Stagnáló belváros

Sopron belvárosában már más a helyzet, az ottani műemléklakásokat még a külföldiek sem keresik. Ilyen típusú ingatlanokat gyakorlatilag csak szerelemből vesznek, ezért nagyon nehéz kivárni a megfelelő vevőt – tudtuk meg Sághy Edittől, a Tér és Forma Ingatlaniroda ügyvezetőjétől, aki mindezt azzal magyarázta, hogy a többség kerüli ezeket a 3,5 méteres belmagasságú, magas fűtésdíjú, műszakilag és alaprajzilag egyaránt korszerűtlen ingatlanokat. A műemléklakások négyzetméterét egyébként 200 ezer forintos áron mérik, ezért az összegért viszont gyakorlatilag csak falakat kapunk. Az új tulajdonosnak ki kell cserélnie a teljes gépészetet, válaszfalakat kell bontania és áthelyeznie, mivel a régi házakat gyakran teljesen ésszerűtlenül osztották önálló lakásokra. Általános jelenség például, hogy egy-egy kosárív vagy boltív kellős közepére húztak válaszfalat, és így alakítottak ki fürdőszobát és konyhát. A helyreállítás emiatt nagyon sokba kerül, nélküle viszont nem túl praktikusak a lakások. Az ingatlanokat persze gyönyörűen felújítva is megvásárolhatjuk, de ehhez már mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlnunk, és négyzetméterenként 300–320 ezer forintot kell lerónunk – mondja Sághy Edit.

Sopron belvárosában a tetőterek sem divatosak: nemhogy tetőtéri ablakot, de még tetősíkablakot sem lehet elhelyezni az épületekre – tudtuk meg Giczy Kurtól, a Giczy-Real Ingatlan ügyvezetőjétől. Emiatt a történelmi belvárosban egyáltalán nincsenek tetőtéri lakások. A külső városrészek három-négy emeletes házainak padlásterét sem építik be, mivel ezek lépcsőházaiban nem lehet liftet kialakítani. Sok helyen a térdfalakat sem tudják megemelni, és a tetősík is nagyon nagy. Emiatt a lakótér nagy része 190 centiméter alatti lenne, és túl kicsi lenne a hasznos alapterület. Ezt egyedül a gerincmagasság megemelésével lehetne korrigálni, amit szintén nem engedélyeznek. Így csak a külvárosi, kétemeletes házakra kerül tetőtér: ezeket a 60–70 négyzetméteres lakásokat 240–270 ezer forintos négyzetméteráron kínálják.

Lakópark helyet foghíjbeépítés

Sopronban viszonylag kevés az új építésű ingatlan, a mindössze néhány foghíjtelekre épült házban vannak még szabad lakások – mondja Sághy Edit. A városból kifelé haladva valamivel nagyobb a kínálat, az ipari park szélén például két telken is épültek új otthonok. Ezeket 200 ezer forintos négyzetméterártól vásárolhatjuk meg, míg a pihenőkereszti részen ugyanilyen ingatlanokért 220–260 ezer forintos négyzetméterárat kell fizetnünk. A legkeresettebbek az egy plusz két félszobás lakások, minimum 60 négyzetméteres alapterülettel, valamint a nagyobb, amerikai konyhás és kétszobás lakások. Sopron két városrészében, a Jerevánban és a Jegenye soron panelek is vannak. Itt viszonylag kevés tízemeletes ház épült, és az egész környék ligetes, fás jellegű. A környéken főleg fiatalok vásárolnak ingatlant ugródeszkának, mivel az árak nagyon barátságosak: az 50 négyzetméteres paneleket 7,5–8 millió forintért kínálják.


Árkavalkád

A soproni családi házak ára teljesen elszabadult: akad 10 milliós családi ház a Lehár Ferenc utcában és 160 milliós a Lővérekben. Sághy Edit szerint még soha nem volt ekkora szórás az ingatlanárakban, és soha nem voltak ilyen dilettáns módon beárazva a házak. Az eladók egyrészt a szomszéd házon lógó árcédulát figyelik, másrészt továbblépési igényeiknek megfelelően határozzák meg az árat – a valós értékhez pedig egyiknek sincs túl sok köze. A Lővérekben, Sopron „rózsadombján” mindenesetre sok a százmilliós családi ház – itt még luxusadót is harmincnál többen fizetnek, mivel a környéken 350 ezer forintos négyzetméterárral számolnak, és kevés a 300 négyzetméternél kisebb ingatlan. Ez a terület klasszikus villanegyed, 1300 négyzetméteres telkekkel, gesztenyefákkal, buxusokkal és hortenziákkal. Az elmúlt tíz évben a Lővérek külső, keleti kanyarulata is beépült, bár már nem klasszikus villákkal. 100 millió forintos ingatlanok persze nem csak a Lővérekben vannak: a Gesztenyés körúton és a Kutyahegyen is akadnak ilyenek.

Népszerű telkek

A soproni telkekre óriási a kereslet: a legnagyobb igény az ikerház vagy négylakásos társasház építésére alkalmas ingatlanokra van. Az ennél nagyobb vagy intenzívebb beépíthetőségű telkeket már kevésbé keresik, húszlakásosnál nagyobb épületet pedig szinte senki nem akar építeni. A legnépszerűbbek a belső területeken lévő foghíjparcellák vagy bontandó épületek, amelyeket 30–40 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak. Az Óvárosban viszont egyáltalán nincsenek eladó telkek. A kijjebb eső kertvárosi részeken 10 ezer forintos négyzetméterár a tető, a közigazgatásilag Sopronhoz tartozó területeken, így például Tómalmon és Jánostelepen pedig már 6–7 ezer forintért vehetünk közműves parcellákat. Az ottani, 800 négyzetméteres, 30 százalékos beépíthetőségű telkekre tipikusan kétlakásos ikerházakat építenek.

Visszavásárolt házak

A Sopron környéki települések közül Fertőrákos, Balf és Harka a fölkapott. Ez utóbbi Soprontól mindössze 4 kilométerre van, és a településen lakóparki fejlesztés is folyik. Az első ütem telkei már el is fogytak, mivel a 6–8 ezer forintos négyzetméterárak a soproniaknál jóval kedvezőbbek. Balf a gyógyfürdő miatt népszerű, de sokan vesznek ingatlant a Fertő tó körüli kerékpárút és a hozzá kapcsolódó kerékpáros turizmus miatt is. Itt már külföldiek is vásárolnak házakat, bár ők elsősorban a gyógyturizmusra építenek. Fertőrákos a barlangszínház miatt közkedvelt, de több külföldi érzelmi okok miatt is vesz ott ingatlant: a falu sváb lakosságának nagy részét 1946-ban kitelepítették, az egykori tulajdonosok pedig most kerültek olyan életkorba és anyagi helyzetbe, hogy könnyedén visszaköltözzhessenek egykori otthonukba, és felújítsák a portákat. Ezen a településen 20–35 millió forintért lehet 1200 négyzetméteres telken álló, 100 négyzetméteres családi házat vásárolni.


Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20070706_sopron_ingatlanpiac.aspx 

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBács-Kiskun - Császártöltés
Eladó Lakóingatlan - családi ház

ELADÓ 4 SZOBÁS, FELÚJÍTOTT CSALÁDI HÁZ CSÁSZ...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Hajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Eladásra kínálok, Sámsonkertben, egy 988nm-es, zártkerti telket! Aszfaltos úttól 400 méterre ...

Kiadó - Lakóingatlan - ikerház-félBudapest - 12. kerület
Kiadó Lakóingatlan - ikerház-fél

XII. Svábhegy egyik legjobb mellékutcájában, óriási...

Eladó - Lakóingatlan - családi házFejér - Szár
Eladó Lakóingatlan - családi ház

ÚJÉPÍTÉSÛ, KÖRNYEZETBARÁT, ALACSONY ENERGIAFELHASZN&A...


Ingatlan Max