ingatlan

Sok lakásvásárló elfelejt alkudni

Miután megtaláltuk az igényeinknek megfelelő ingatlant, minden részletet...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Tócóskert Derék utcán 40 m2-es lakás eladó. -1+1 szobás, erkélyes -6. emelet -szép állapot...

Eladó - Új építésű ingatlan       - új építésű lakásVeszprém - Alsóörs
Eladó Új építésű ingatlan - új építésű lakás

A Balaton északi partján, Alsóörsön , 4,2 hektáron, közvetlen vízparton, 100 méter saját bala...

megbeszéltünk az eladóval, talán már bele is szerettünk leendő otthonunkba, egyetlen fontos dolog van hátra: eldönteni pontosan mennyit fizessünk az ingatlanért

Az ingatlanvásárlás utolsó lépéseinek legkritikusabb része az áralku.

Minden ötödik lakásnál nem tapasztalható eltérés a kínálati ár és a tranzakciós ár között, azaz a vevő nem alkudott (alkudhatott) az árból - ez a 20%-os arány azt mutatja, hogy viszonylag elterjedt az áralku az ingatlan tranzakciók során - olvasható az ingatlan.net szerkesztőségünkhöz eljuttatott elemzésében.

Az alku nélküli állomány jelentős része új építésű ingatlan; főleg a nagyobb társasházakban elhelyezkedő ingatlanok esetében nincs helye alkunak. Mind a nagy fejlesztéseket, mind a kisebb, új építésű projekteket figyelembe véve a vevők az esetek csak 40%-ában tudtak alkudni az új ingatlan árából, ami jelentős eltérést mutat a használt lakásoknál tapasztalható 83%-hoz képest.

Mégis, ha lehet, mennyit tudunk alkudni?

Ingatlan típusok szerint lakások esetében átlagosan 5%-ot, míg házak esetében átlagban 7%-ot alkudtak a vevők a kínálati árból. Ugyan kisebb arányuk miatt kevésbé erős átlagot jelent, mégis érdemes megemlíteni, hogy telkek esetében 10%-os volt az átlagos alku nagysága, illetve a nyaralónak, vagy irodának hirdetett ingatlanok esetében is hasonló nagyságrendű átlagos különbségeket tapasztaltunk - derül ki az ingatlan.net adatbázisából.

Ennek hátterében az állhat, hogy utóbbi ingatlantípusok iránt a kereslet is kisebb, így az eladók hajlandóak többet engedni a kínálati árból. A lakások és házak közötti alkunagyságbeli különbség okáról csak feltételezéseket tehetünk. Egyrészt lakások esetében könnyebb az összehasonlíthatóság, illetve több közel hasonló lakást találunk a piacon, ami segíti az eladókat a kínálati ár megvédésében. Másrészt a házaknál a vevők érvényesíthetik azt a lélektani érvet, hogy annyi pénzből saját, az igényeiknek jobban megfelelő házat építenek.

Ha a lakásokat kínálati árak alapján soroljuk osztályokba, nem kapunk választ a különböző árengedmények közti különbségekre. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy mind a házak, mind a lakások esetében a szélsőségesen alacsony, illetve szélsőségesen magas árak esetében a vevők nagyobb árengedményeket tudtak kialkudni. Ennek hátterében vélhetően az állhat, hogy ezek kínálati ára az összehasonlíthatóság hiányában kevésbé védhető.

Az alapterület szerinti vizsgálat is az ársávoknál tapasztalt eredményt hozza. Egyértelműen az alapterület sem határozza meg az árengedmény mértékét, csupán a korábbi feltételezés nyer alátámasztást a lakások esetében.

Mi alapján számítják ki az ingatlanadót?

Egyértelműen létezik az áralku

Budapesten az egyes kerületeken belül a lakások és házak esetében elérhető átlagos árengedmények közötti különbségek a kerületi piaci viszonyokat tükrözik. Azokban a budapesti kerületekben ahol több ház található a piacon (II., XII., XVII., XVIII., XIX.) több áralku zajlik, így az árengedmények is nagyobbak a házak esetében. A főként lakások dominálta kerületeknél (jellemzően belvárosi V., VI., VII.) a lakások esetében magasabb az elérhető árengedmény mértéke.
Az ingatlanok földrajzi elhelyezkedésének szempontjából vizsgálódva kiderül, hogy az egyes területek közötti különbségek a lakások esetében jóval alacsonyabbak, mint a házak esetében, ami a már többször használt feltevést igazolja, miszerint a lakások homogénebb csoportot képeznek, így kínálati áruk is jobban védhető.

„Az ingatlanpiacon egyértelműen létezik az áralku, sok tranzakció esetében érnek el kedvezményeket a vevők. Tendenciaszerűen megállapítható, hogy az új építésű lakások esetében kicsi az áralku mozgástere, használt a lakásnál pedig minél jobban eltér egy lakás az átlagkínálattól, minél kevésbé összehasonlíthatóak az adottságai annál jobbak a vevők esélyei" – foglalja össze Déry Attila, az ingatlan.net elemzője.

"Az eredmények értékelésekor azt is figyelembe kell vennünk, hogy az adatok ingatlanközvetítőn keresztül lebonyolított tranzakciókból származnak. Ez azt jelenti, hogy a kínálati ár megállapításában szakértő is rész vett, így valószínűsíthető, hogy a magánszemélyek között zajló tranzakciókban még magasabb árengedményeket alkudhatnak ki a vevők.”
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Kereskedelmi - iroda helyiségBudapest - 02. kerület
Kiadó Kereskedelmi - iroda helyiség

Modern irodaházban, irodák/üzlethelyiségek kiadók. Az irodaház szabad emeletei egyben, vagy s...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

CSALÁDI HÁZ ELADÓ! Nyíregyházán- Örök&ou...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 11. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

AZONNAL BIRTOKBA VEHETÕ! XI. Sas-hegy mellett , Sasad FELSÕ részén, CSENDES me...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 04. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

ÚJÉPÍTÉSÛ LAKÁSOK, liftes társasházban &Uacu...


Ingatlan Max