ingatlan

Valóban 7 ezer új lakás áll üresen? - Futureal vélemény

Múlt héten szinte minden napilap megjelentetett egy cikket a budapesti újépítésű lakáspiac helyzetéről


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Nagykovácsi
Eladó Lakóingatlan - családi ház

ELADÓ NAGYKOVÁCSI Amerikai Iskolához közeli részén, ÚJ ÉPÍTÉSÛ 194 nm alapterületû dupla komf...

Eladó - Lakóingatlan - családi házGyor-Moson-Sopron - Fertorákos
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Fertõrákoson eladó jó állapotú 2 szobás udvari sorház. A mûanyag bejárati ajtón belépve konyh...

mely illeszkedik az e témában megjelenő általában is negatív hangvételű megnyilvánulások sorába. A hangzatos címek a "Hétezer új lakás áll üresen" és a "Több, mint 6 ezer eladatlan lakás Budapesten" között váltakoztak, melyek valóban ijesztőnek tűnhetnek egy olvasó számára, de mit is jelentenek ezek a számok valójában. A cikk alapját a Budapesti Lakásprojekt Adatbázis adatai adták, mely szerint jelen pillanatban 6648 db újépítésű lakás keresi tulajdonosát.

A közelmúltban a Budapesti Lakásprojekt Adatbázis által megjelentetett eladatlan lakásállomány adatokra reagál írásában Straub Fanni, a Cordia Zrt. marketing igazgatója.
Az adatok figyelmes elolvasása azonban számos kérdést vet el az ingatlan szakmában járatos olvasóban, de talán téves következtetésre vezeti azokat, akik nem látnak a számok mögé.Az adatbázis készítőjétől megtudott apró kiegészítés segíthet a valósághoz közelebb kerülni. Jelenleg 2004 db olyan lakásról tudnak, mely valóban elkészült, átadásra került, s így valóban üresen áll és vevőre vár, az Otthon Centrum hasonló felmérése 1400 ilyen lakásról tud. A valóság valószínűleg valahol a két szám között, 1000-2000-re tehető, de hivatalos vagy független, de legalábbis a szakma által elfogadott adat híján ezt csak megközelítőleg lehet megmondani.

Mégis hogyan lehet 6,000, illetve 7,000 eladatlan , üres lakásról beszélni, mely "nem kell senkinek", s mely kiválóan alátámasztani látszik a sokszor hangoztatott lakáspiaci visszaesést?

Ez a szám, a jelenleg tervezési fázisban lévő, de piacon kínált lakásokat jelenti, melyek jelenleg tervasztalon léteznek, nagy részüknél a kivitelezési munkák meg sem indultak. Autópiaci hasonlattal élve, ez olyan, mintha a futószalagra még fel sem került, alkatrészként a raktárban összeszerelésre váró autókat, eladatlan autók tömegének tekintenénk és ebből az autópiaci tendenciákra vonatkozó következtetéseket vonnánk le.

Éppen ezért nagy különbség van az eladó ingatlan és az eladatlan ingatlan megfogalmazás között, mely ez esetben valahogy összekeveredett, illetve üres lakásnak sem lehet nevezni azt, ami még fel sem épült. Ezek a különbségek szembetűnők, de a laikus olvasót megtéveszthetik, és a más piacokon megszokott korrektséget azt gondolom az újépítésű lakáspiac is megérdemli.
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBács-Kiskun - Kecskemét
Eladó Lakóingatlan - családi ház

BEFEKTETÕK FIGYELEM! ELADÓ az ORSZÁG KÖZEPÉN Soltvadkerten egy 1474 nm-es sarki telken levõ,...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHeves - Felsotárkány
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Felsõtárkányban a centrum közelében egy 159 négyzetméteres családi ház eladó, 1600 nm-es telk...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Debrecen belvárosához közel az Ispotály lakópark liftes társas házának 4. emeletén 61 nm-es, ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Bugyi
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó Budapesttõl 25 percre, Bugyin egy TEHER MENTES nappali + 4 szobás 145 m2-es családi ház...


Ingatlan Max