ingatlan

Biztos befürdesz ezekkel az ingatlanokkal: mit nem szabad venni?

A hazai ingatlanbefektetési célpontok között természetesen vezet a


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Debrecen Karácsony György utcán 2 szobás földszinti, mûanyag nyílászárós, mért fûtéses lakás ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHajdú-Bihar - Hajdúhadház
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Hajdúhadház Bajcsy Zsilinszky utcán kétszintes 4 szobás családi ház eladó. 878 m2 telken talá...

A hazai ingatlanbefektetési célpontok között természetesen vezet a főváros, azonban a nyár közeledtével fókuszba kerülnek egyéb vidéki területek, főként turisztikai célpontok is. De vajon tényleg megéri a sűrűn látogatott üdülő- és fürdőhelyeken kiadási céllal ingatlant vásárolni, az ingatlanok értéknövekedésére számítva?


Elsőként az észak-kelet magyarországi fürdőhelyeket vettük górcső alá arra a kérdésre keresve a választ, vajon megtérülhet-e a befektetésünk, ha a strandok és termálfürdők forgalmát kihasználva szeretnénk a kiadásból és a várható növekedésből hozamot realizálni. Hajdúszoboszló, Tiszaújváros, Tiszavasvári, Miskolc-Tapolca és a Tisza-tó partján fekvő Tiszafüred ingatlanpiacát vizsgáltuk.

Négyzetméterárak: egyszerű képlet, megdöbbentő végeredmény

Két kiadásra alkalmas lakástípust kerestünk: egy 40-50 négyzetméteres társasházi lakást, és egy 3 szobás családi házat, utóbbi esetében nehezítette az árazást, hogy nem határoztuk meg a pontos nagyságot, építési időszakot, illetve problémát jelentett még a családi házak piacának már sokat emlegetett sajátossága, miszerint a telekárak jelentősen befolyásolják a lakásárakat.


Tapolcán és a Tisza-parti üdülőhelyen, Tiszalökön nem találkozhatunk társasházzal, a jelenségnek utóbbi esetben egész egyszerűen annyi az oka, hogy az üdülő-település lakosságszáma nem indokolja ezek megjelenését. Miskolc-Tapolcán ezzel szemben a beépíthetőség alacsony volta (max.15-20 százalék) és a még szabadon lévő telkek méretének korlátozottsága indokolja a társasházak mellőzését.

A táblázaton végigtekintve rögtön szembetűnik a tapolcai ingatlanok meglepően magas árszínvonala: míg Tiszaújvárosban 25 millió forintért már egy-két éve épült, minden igénynek megfelelő házat kaphatunk, addig Tapolcán egy hasonló minőségű ingatlanért akár több tíz millió forintot is elkérhetnek.

A Tapolcán található ingatlanok drágaságát természetesen a környezet presztízse is indokolja, hiszen a városrész Miskolc egyik legkedveltebb és kiemelt jelentőséggel bíró lakónegyede, amelynek jelentőségét nem csupán az itt található Barlangfürdő adja.

Értéknövekedésre spekulálni: bukásra ítélt befektetés!

Az általunk megkérdezett helyi ingatlanügynökségek egyhangúan állítják, aki az ingatlan értékének emelkedéséből szeretne hozamot realizálni, messze kerülje el a fürdőhelyeket, a legtöbb helyen ugyanis nemhogy stagnálást, de visszaesést tapasztalnak az árakban.

Hajdúszoboszló esetében például az egyik helyi iroda vezetője 10-20 ezer forintos négyzetméterenkénti árcsökkenésről számolt be, mely egy 100 négyzetméteres ingatlan esetében akár egy millió forinton felüli veszteséget is jelenthet.

Nem jobb a helyzet Tiszavasváriban, Tapolcán és Tiszafüreden sem, ahol bár az ingatlanárak visszaesésétől nem kell félni, növekedésről sem adhattak hírt a helyi piacot ismerő szakemberek. Tapolca esetében mindenképpen fényt jelenthetne az alagút végén, ha megkezdődnének a szállásadók és a lakosok által olyannyira várt infrastrukturális beruházások, melyek újabb lendületet vihetnének a jelenleg lassú piacba.

Az egyetlen kivételt Tiszaújváros képezi, ahol bár csupán az országos átlag sebességével, de mégiscsak nőnek az árak. Néhány évvel ezelőtt, az "új strand" megnyitása után jelentős ugrás volt tapasztalható az árszínvonalban, a 20-25 százalékos szárnyalás azonban nem tarthatott sokáig, így napjainkra már lehűlt a piac.

Kiadásból megélni - nem lehetetlen, de nem is tanácsos

S ha valamelyik kisbefektetőt nem riasztották volna el a pirosan villogó számok, akkor érdemes utánanézni, vajon tényleg jó üzlet-e, persze legálisan kiadni a lakást nyaralóknak, akik élvezni szeretnék a magánlakások adta szabadságot.

Sajnos a válasz az előző kérdésre adotthoz hasonlóan nem: néhány helyütt a szálláslehetőségek bősége, máshol pedig a rendkívül alacsony szállásdíj indokolja, hogy az ingatlanokat más célra használják, például hosszú távon bérbe adják.

Vegyünk egy egyszerű példát: egy megfelelő állapotú tapolcai családi házat akár 200-300 ezer forintért is ki lehet adni havonta. Abban az esetben, ha ezt az összeget szállóvendégekkel szeretnénk elérni, akik a barlangfürdő kedvéért érkeznek oda, legalább 50 százalékos kihasználtsággal kell számolnunk. Ezt pedig nem garantálhatja senki, főleg a januári hónapban, amikor a barlangfürdő karbantartási okokból zárva tart.

A szobák, illetve magánházak turisztikai célból való hasznosításával kapcsolatban a legnagyobb gondot az jelenti, hogy ez a forma már nem tud megfelelni a turisták által manapság támasztott igényeknek, akik természetesnek veszik a plusz szolgáltatásokat (uszodát, jacuzzit és különböző programokat).

A "Zimmer frei"-ek csillagának tehát leáldozott, ma már nem lehet könnyen, gyorsan pénzhez jutni szobakiadással, a turisták többsége ugyanis a wellness szolgáltatással is rendelkező hoteleket választja, ha végre nyaralni indul.
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 16. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

KÖZEL ZUGLÓHOZ!! BEFEKTETÕK,ÖSSZE KÖLTÖZÕK! XVI.ker. CSENDES UTCÁJÁBAN 3 LAKÁSOS,családi ház...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBács-Kiskun - Baja
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Baja csendes, családi házas részén, eladásra kínálok egy minõségi anyagok felhasználásával ép...

Eladó - Lakóingatlan - építési telekFejér - Székesfehérvár
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Székesfehérváron, Öreghegy központi részén eladó egy 880 m2-es telek. Összes közmûvel rendelk...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHeves - Zaránk
Eladó Lakóingatlan - családi ház

ELADÓVÁ VÁLT ZARÁNK FÕÚTJÁN egy 8473 nm-.es telken lévõ 86 nm-es családi ház.Az ingatlan 195...


Ingatlan Max