ingatlan

Ötéves mélyponton a lakásépítések

Az amúgy sem túl optimista várakozásokat is alulmúlta a 2006 negyedik negyedévi lakásépítési kedv. Az év utolsó három hónapjában mindössze.....


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásGyor-Moson-Sopron - Sopron
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

47 nm-es, 1. emeleti panel lakás eladó a belvárostól nem messze, 4 emeletes, panelprogramos t...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 02. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

A II. kerület Széphalom területén,csendes utcában, jó infrastruktúrával ellátott környéken e...

Az amúgy sem túl optimista várakozásokat is alulmúlta a 2006 negyedik negyedévi lakásépítési kedv. Az év utolsó három hónapjában mindössze 15 ezer új lakás épült, aminél kevesebbre a korábbi évek hasonló időszakában 2001 óta nem volt példa. Halvány reménysugarat az jelenthet, hogy az új építési engedélyek számának csökkenése megállt.

Tavaly a kiadott használatbavételi engedélyek száma nem érte el a 34 ezret, igazolva, hogy a lakásépítési konjunktúra egyértelműen lefelé tart. Különösen az utolsó negyedév volt gyenge, hiszen a kedvező időjárás ellenére sem gyorsultak fel a lakásátadások - vagy ha mégis, akkor annál rosszabb a friss adatok optikája.

Összességében nagyjából a 2001-es helyzetre jellemző számokat jelentett a Központi Statisztikai Hivatal, csak amíg öt éve épp felszálló ágban volt a piac, addig most lejtmenetről beszélhetünk. Tavaly még a főváros tartotta a lelket a piacban, az idén viszont itt szakadt össze leginkább: harmadával csökkent az átadott lakások száma. A vidéken is a csökkenés volt a jellemző, a kisebb városok még egészen jól tartották magukat, de a megyei jogú települések és a községek kivették a részüket a dekonjunktúrából.


Az utolsó negyedévben, ami hagyományosan a legerősebb hónap, tovább folytatódott a lejtmenet, ám egy biztató fejlemény azért akad. Az újonnan kiadott építési engedélyek száma a meredek két év zuhanás után váratlanul négy százalékkal emelkedett. Ez arra utal, hogy a piac zsugorodása talán megáll, és az idén is épülhet 35 ezer körüli új lakás.


Érdemes megjegyezni, hogy az új lakások számánál kisebb mértékben esett az összes alapterület. Ez azt erősíti meg, hogy megállt a korábbi évek tendenciája, ami a lakásméret zsugorodását mutatta. Mindezzel összefüggésben emelkedik a természetes személyek által építtetett, illetve a saját használatra épülő lakások száma, jelezve, hogy ez a piacnak jóval stabilabb szeletét jelenti, szemben a vállalakozások számára, továbbértékesítés céljából épülő szegmenssel, ami konjunktúraérzékeny.

A lakások átlagos alapterülete 86.7 négyzetméterről 89.3 négyzetméterre emelkedett, a 60 négyzetméternél kisebb lakások részaránya majdnem 4 százalékponttal (33.5 százalékra) csökkent, a 100 négyzetmétert meghaladóké pedig 2.5 százalékponttal (32.1 százalékra) növekedett.
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telekSomogy - Siófok
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Balatontól 500 méterre Siófok kertvárosias lakóterületén 805 nm-es összközmûvesített, építési...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Maglód
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Ecser és az M0-ás autóút határában, Budapesttõl néhány percre, a Liszt Ferenc Repülõtér vonzá...

Eladó - Lakóingatlan - családi házJász-Nagykun-Szolnok - Szolnok
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Szolnokon, Rákóczi úton eladó, 98 m2-es, két család lakhatására is alkalmas, 4 szobás, 2 fürd...

Kiadó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 14. kerület
Kiadó Lakóingatlan - tégla lakás

Kiadó a 14.kerület frekventált részén, Keleti pályaudvar és a Városliget vonzásában, csendes,...


Ingatlan Max