ingatlan

Ötéves mélyponton a lakásépítések

Az amúgy sem túl optimista várakozásokat is alulmúlta a 2006 negyedik negyedévi lakásépítési kedv. Az év utolsó három hónapjában mindössze.....


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Szentmártonkáta
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Szentmártonkátán,központtól könnyedén megközelíthetõ külterületen vált eladóvá egy 2000 nm-es...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBékés - Újkígyós
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Újkígyóson eladó egy 1991-ben épült, 5 szobás, padlásteres családi ház. A ház fûtéséröl egy g...

Az amúgy sem túl optimista várakozásokat is alulmúlta a 2006 negyedik negyedévi lakásépítési kedv. Az év utolsó három hónapjában mindössze 15 ezer új lakás épült, aminél kevesebbre a korábbi évek hasonló időszakában 2001 óta nem volt példa. Halvány reménysugarat az jelenthet, hogy az új építési engedélyek számának csökkenése megállt.

Tavaly a kiadott használatbavételi engedélyek száma nem érte el a 34 ezret, igazolva, hogy a lakásépítési konjunktúra egyértelműen lefelé tart. Különösen az utolsó negyedév volt gyenge, hiszen a kedvező időjárás ellenére sem gyorsultak fel a lakásátadások - vagy ha mégis, akkor annál rosszabb a friss adatok optikája.

Összességében nagyjából a 2001-es helyzetre jellemző számokat jelentett a Központi Statisztikai Hivatal, csak amíg öt éve épp felszálló ágban volt a piac, addig most lejtmenetről beszélhetünk. Tavaly még a főváros tartotta a lelket a piacban, az idén viszont itt szakadt össze leginkább: harmadával csökkent az átadott lakások száma. A vidéken is a csökkenés volt a jellemző, a kisebb városok még egészen jól tartották magukat, de a megyei jogú települések és a községek kivették a részüket a dekonjunktúrából.


Az utolsó negyedévben, ami hagyományosan a legerősebb hónap, tovább folytatódott a lejtmenet, ám egy biztató fejlemény azért akad. Az újonnan kiadott építési engedélyek száma a meredek két év zuhanás után váratlanul négy százalékkal emelkedett. Ez arra utal, hogy a piac zsugorodása talán megáll, és az idén is épülhet 35 ezer körüli új lakás.


Érdemes megjegyezni, hogy az új lakások számánál kisebb mértékben esett az összes alapterület. Ez azt erősíti meg, hogy megállt a korábbi évek tendenciája, ami a lakásméret zsugorodását mutatta. Mindezzel összefüggésben emelkedik a természetes személyek által építtetett, illetve a saját használatra épülő lakások száma, jelezve, hogy ez a piacnak jóval stabilabb szeletét jelenti, szemben a vállalakozások számára, továbbértékesítés céljából épülő szegmenssel, ami konjunktúraérzékeny.

A lakások átlagos alapterülete 86.7 négyzetméterről 89.3 négyzetméterre emelkedett, a 60 négyzetméternél kisebb lakások részaránya majdnem 4 százalékponttal (33.5 százalékra) csökkent, a 100 négyzetmétert meghaladóké pedig 2.5 százalékponttal (32.1 százalékra) növekedett.
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Vas - Gersekarát
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Gersekaráton eladó egy 1400 m2-es belterületi, összközmûves építési telek. Beépíthetõség 30%....

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Kisoroszi
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Eladó Kisorosziban 3299 nm-es telek, lakott területhez közel, tág lehetõségekkel, és jó megkö...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásPest - Cegléd
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Cegléden a városközponthoz közel, mégis csendes helyen igényes, újépítésû lakás eladó. A lak...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBaranya - Komló
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Komló Arany János utcában, rendezett lépcsõházban, alagsori, egy szobás, gáz (konvektoros) l...


Ingatlan Max