ingatlan

Ne örüljön, nem lottó-számok!

Amennyiben ingatlanunkat bérbe adjuk, akkor az ezzel járó adóterhet magánszemélyként többféleképpen is...


 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Irodaház iroda terület     - iroda / irodaház épületBudapest - 11. kerület
Kiadó Irodaház iroda terület - iroda / irodaház épület

Kiadó XI. kerületben 4 szintes önálló épület saj&a...

Kiadó - Irodaház iroda terület     - iroda / irodaház épületBudapest - 07. kerület
Kiadó Irodaház iroda terület - iroda / irodaház épület

Budapest belvárosában, VII. kerületben Blaha Lujza tér szomsz&eacut...

14, 18, 25, 36, 90: ne örüljön, nem lottó-számok!
2007-04-17 06:01:00

 

Amennyiben ingatlanunkat bérbe adjuk, akkor az ezzel járó adóterhet magánszemélyként többféleképpen is teljesíthetjük - választásunk, jövedelmünk és járulékunk függvényében 18, 36, vagy 25 százalékos adót, illetve 14 százalékos ehót fizethetünk

Adó

Az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem ugyanis a magánszemély választása szerint vagy önálló tevékenységként az összevont adóalap részeként adózik, vagy külön adózó jövedelemként 25 százalékos mértékű adót kell fizetni utána - áll az APEH tájékoztatójában.

Önálló tevékenység esetén a jövedelem a munkabérhez hasonlóan az SZJA-tábla szerint adózik, mégpedig 18, illetve 36 százalékos kulccsal. Ekkor a magánszemély választhat, hogy tételes költségelszámolást alkalmaz, vagy az ún. diktált költséghányad figyelembevételét kéri, amikor is a bevétel 90%-a lesz jövedelem.

Mindkét esetben figyelembe kell venni, hogy akinek más jogcímen van egyébként annyi jövedelme, amellyel az adóév folyamán várhatóan eléri, vagy meghaladja az alsó SZJA-kulcs 1,7 milliós határát, akkor a bérbeadásból származó jövedelem után már 36 százalékkal kell adózni.

 

Az SZJA-törvény szerint a magánszemély termőföld-bérbeadásból származó bevétele adómentes, ha az ezzel kapcsolatban kötött megállapodás határozott időre és legalább 5 évre szól.
Különadózás választásakor az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem nem része az összevont adóalapnak, a megszerzett bevétel egésze ugyanakkor - ideértve a rezsiköltségekre kapott bevételt is - jövedelemnek számít, tehát a bevétellel szemben költség nem érvényesíthető.

 

Ez egyben azt is jelenti, hogy ha a mérőórákat nem íratjuk át a bérlő nevére, hanem a rezsiszámlák a mi nevünkre érkeznek és mi is fizetjük őket, akkor a bérlőtől ennek ellentételezésére kapott összeg negyedét adó címén tulajdonképpen elbukjuk.

A bérbeadó a bérbeadásból származó jövedelme vonatkozásában 2007-től egyébként a korábbi 4 évre szóló döntés után már évenként (adóbevallásában) választhatja különadózás helyett az önálló tevékenységből származó jövedelem szerinti adózást.

Eho

Az adófizetésen túlmenően 14 százalékos egyéni százalékos egészségügyi hozzájárulási fizetési kötelezettség terheli az ingatlan-bérbeadásból származó, 1 millió forintot meghaladó jövedelmet. Ez azt jelenti, hogy ha az ilyen jövedelem összege 1 millió alatt marad, a bérbeadás vonatkozásában egyáltalán nem kell ehózni, de ha ezt meghaladja, akkor a teljes összeg után (tehát az 1 millió alatti rész után is) meg kell a közterhet fizetni.

 

A jogszabály szerint mentes az eho alól az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, ha a lakásbérleti jogviszony tárgyát képező lakás a bérbeadó állandó lakóhelye, kivéve, ha a lakást saját vállalkozása vagy vele együtt élő közeli hozzátartozója (élettársa) vállalkozása részére adja bérbe.
Az eho-fizetési kötelezettség addig áll fenn, amíg a magánszemély biztosítási jogviszonyában a munkáltató által megfizetett egészségbiztosítási járulék, illetve a 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás együttes összege a tárgyévben el nem éri a hozzájárulás-fizetési felső határt (2007-ben 450 ezer forintot).

 

A bérbeadó nyilatkozhat arról, hogy egészségbiztosítási járulékának összege várhatóan eléri a hozzájárulás-fizetési felső határt. Ha ez mégsem következik be, a magánszemély a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást 6 százalékkal növelt mértékben köteles bevallani és megfizetni.

Ha a magánszemély a 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást a fizetési felső határt meghaladóan fizette meg, a túlfizetést SZJA-bevallásában igényelheti vissza - olvasható az APEH tájékoztatójában.





 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Százhalombatta
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Százhalombatta dunafüredi részén összközmûves telek kis házzal eladó!...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásPest - Vác
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Vác belvárosában a Hattyú utcában eladó egy 150 m2-...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Budakeszi
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Budakeszi egyik legbékésebb utcájában, mely átmenõforgalom...

Eladó - Kereskedelmi - üzlethelyiségBékés - Orosháza
Eladó Kereskedelmi - üzlethelyiség

Orosháza belvárosában eladó egy kivett lakóház, ven...


























































Ingatlan Max